< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

12.05
2014
Tenim precedents i tindrem predecessors

Països Catalans, Québec, Escòcia, Irlanda, Eslovènia, Eslovàquia, Flandes, Gal·les, País Basc, Galícia...tots tenen una cosa en comú, nacions sense estat que lluiten per la seva llibertat, oque un dia van lluitar-hi i la van aconseguir. Malgrat tenir aquest rere fons compartit, cada cas és un món, i la lluita d’aquest països per esdevenir lliures és molt diferent, així com també ho és la seva situació actual.

El Québec, el cas conegut per tots, la nació francò fona situada al sud est de Canadà i envoltada de territoris de parla anglesa. País on ja s’han realitzat dos referèndums per la independència, tots amb resposta negativa, però on malgrat els diversos intents, no es rendeixen i continuen treballant per aconseguir un estat propi amb il·lusió, veient que el sentiment independentista augmenta per moments. Un país que va realitzar el primer referèndum el 20 de Maig de 1980 amb gairebé un 86% de participació i 40,5% dels vots a favor. Al 1995 els resultats van millorar i es va arribar al 49,5% de vots a favor amb una participació que va superar el 90%. Les xifres parlen soles, i deixen ben clar que a la propera va la vençuda. Ara bé, cal esperar, i preparar poc a poc el país per a la llibertat.

Un altre dels casos que ens toca més de prop, per la situació en la que es troba actualment, és el cas escocès. Escòcia, pertanyent al Regne Unit, ha viscut un augment del sentiment independentista darrerament, amb l’SNP com a força majoritària. El podem veure similar al cas català, ja que encara no han realitzat mai un referèndum, però l'estan preparant per l'any vinent. L’estratègia del govern escocès s'ha basat en intentar negociar en tot moment la possibilitat de dur a terme un referèndum amb el govern anglès, negociació que ha desembocat amb el referèndum del proper 18 de setembre de 2014. Fet possible després de que el govern britànic cedís les competències perquè el referèndum pogués ser organitzat des d'Escòcia.

Si ens fixem en el cas Escocès, podríem qualificar el govern britànic de molt benvolent, al permetre el referèndum a Escòcia i intentar arribar a un acord mentre Espanya l’únic que fa és posar-nos traves dia rere dia, i asfixiar-nos com pot econòmica i políticament. Però si observem l’altra cara de la moneda, i analitzem el cas Irlandès, veiem com aquí el Regne Unit perd la benevolència. A Irlanda el govern britànic no permet un referèndum, però tampoc soluciona el conflicte existent a Irlanda del nord entre irlandesos i unionistes. Tot i això, cal remarcar que tant al nord com al sud la voluntat independentista i per a una Irlanda reunificada ha augmentat de manera important i cada dia són més els independentistes. A l'actualitat, estan organitzant referèndums populars no vinculants a nivell municipal i regional, anomenats boarder polls, molts similars als que es van realitzar a Catalunya ara fa uns anys.

Fins el moment hem analitzat diverses nacions que lluiten per la seva llibertat, però n'hi ha d'altres que ja l'han aconseguit. Eslovènia va aconseguir esdevenir un estat lliure al 1991,després d'independitzar-se de Iugoslàvia al acabar la guerra dels deu dies. Abans però, al desembre de 1990, es va dur a terme un referèndum per la independència de la nació que va obtenir un 95% dels vots a favor i un 93,2% de participació. Ara Eslovènia ja és un estat reconegut arreu del món, forma part de la Unió Europea des del 2004, va entrar a la Zona Euro al 2007, i des del 2010 forma part també de la OCDE.

Eslovàquia també va esdevenir una nació independent al 1993, quan es va desfer Txecoslovàquia. Aquest procés va ser diferent al d'Eslovènia ja que en aquest cas es va arribar a un acord a partir de pactes bilaterals, i al 2004 Eslovàquia també va entrar a formar part de la Unió Europea.
Així doncs, amb aquests exemples, podem veure com Catalunya no està sola en la seva lluita, i podem divisar un horitzó realment positiu. Hi ha altres nacions que també lluiten per la seva llibertat, que van ser ocupades en algun moment de la història, de característiques similars a les nostres i que també volen esdevenir estats amb tots els drets. Tenim precedents, i tindrem predecessors. Hi ha nacions que ho han aconseguit, i nosaltres cada dia ho tenim més a prop.

Catalunya viu una situació diferent a les descrites anteriorment. En el nostre cas, ja ens acostem a la meta en el nostre camí cap a la llibertat. Ja tenim una data per votar a finals d'any, el 9 de Novembre d'aquest 2014 la ciutadania catalana podrà sortir al carrer pe votar sobre la independència, i a partir d'aquest moment, tot estarà per fer i tot serà possible. 

Ariadna Jou
  • Ariadna Jou i Fuyà
  • Secretària de Política Internacional i Cooperació de les JERC
  • 29/03/2024
  • t: @ariadnajou
  • b: