< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

22.11
2010
Valentia per fer avançar el país

Des de Governació hem impulsat decisions valentes, polítiques ambicioses i lleis de transformació que han apuntat a una direcció nítida: fer avançar el país des de la cohesió social, l’equilibri territorial i la qualitat de la nostra democràcia, amb l’objectiu final de fer de Catalunya un país més just i més lliure. En els últims anys, hem capgirat una sèrie de situacions que estaven endarrerides i malmeses i lleis que mai s’haurien fet.

Per exemple, avui no tindríem una Oficina Antifrau a Catalunya, per preservar la transparència i poder investigar tota l’Administració i el conjunt del sector públic, les fundacions, els consorcis, les universitats o els contractistes d’obra pública. Tampoc tindríem una Llei de referèndums, per poder preguntar de manera directa a la ciutadania, com a expressió i concreció del dret a decidir, que és un dels valors que ens cohesiona com a país. Ni tampoc tindríem una Llei de vegueries, per apropar l’administració a la ciutadania, per organitzar el territori i superar les desigua

ltats i la visió provincial, per reconèixer i posar en valor l’Alt Pirineu o les Terres de l’Ebre, que massa sovint havien comptat poc en les planificacions i les inversions del Govern.

Aquesta organització territorial pròpia és un objectiu del catalanisme per superar la divisió provincial. Ara tenim l’oportunitat real de vertebrar el territori d’acord amb la realitat nacional. I ho volem fer posant les bases d’una d’administració propera i eficient, per impulsar un país actiu, equilibrat i cohesionat. La recent implantació de les delegacions de la Generalitat és l’exemple que amb eines de gestió més properes s’augmenten les inversions i l’eficiència. La vegueria ha de ser una passa més en aquest procés. Cal recordar, perquè alguns encara dubten o tergiversen les coses, que els consells de vegueria substitueixen les diputacions provincials.

Des de Governació s’han impulsat lleis ambicioses per fer avançar el país, però, també, s’ha treballat per la vertebració territorial i la cohesió social, aportant recursos econòmics allà on feien falta. Amb aquest propòsit, en els darrers anys, hem potenciat les inversions al món local per atendre les demandes de tots els ajuntaments, amb una especial atenció als municipis petits i mitjans, els que tenen més dificultats en la prestació de serveis, més dispersió de població, menys recursos propis.

Les xifres no poden ser més clares: el Pla únic d’obres i serveis de Catalunya, el principal instrument de suport als municipis, inverteix 814 milions d’euros en el període 2008-2012, un 43% més que l’anterior pla, que permetran fer més de 5.000 actuacions a tot Catalunya. També hem creat programes, com el Viure al Poble, per impulsar projectes de revitalització econòmica als municipis de menys de 2.000 habitants. I hem aconseguit donar resposta a les necessitats més immediates i materials, com ara amb les màquines llevaneus per a les comarques de muntanya o els vehicles elèctrics i polivalents.

Una altra àrea clau per fer avançar el país són les telecomunicacions, per això, des de Governació hem desplegat la TDT, la telefonia mòbil i Internet de banda ampla a tots els nuclis de població de més de 50 habitants a través del pla Catalunya Connecta. I hem posat en funcionament la Xarxa Oberta que connectarà amb fibra òptica les seus de la Generalitat i els municipis catalans. També hem ampliat significativament la xarxa Punt TIC, per garantir l’accés universal a les tecnologies de la informació i la comunicació a tota la ciutadania.

Perquè avui en dia, les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) esdevenen una eina molt potent per fomentar l’equilibri territorial i garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom, visqui allà on visqui. Alhora, també permeten que tant l’Administració com les empreses puguin oferir millors serveis a la ciutadania i incrementar l’eficiència i la productivitat a qualsevol indret del país. Per això, el desplegament de les xarxes de comunicació a tot el territori ha estat una de les fites assolides més importants d’aquests últims anys.

Una nova arquitectura territorial més eficaç i propera a la ciutadania, una llei per fomentar la participació democràtica i impulsar el dret a decidir, un suport com mai hi havia hagut al món local i els petits municipis de Catalunya, una política ambiciosa d’extensió universal de les telecomunicacions i un organisme de fiscalització de l’actuació de les administracions públiques són algunes de les accions més destacades que ha portat endavant Governació aquests darrers anys. Accions valentes pel futur d’una Catalunya moderna i ambiciosa que més aviat que tard figurarà als mapes polítics d’Europa amb el seu propi color.

Jordi Ausàs
  • Jordi Ausàs i Coll
  • Conseller de Governació i Administracions Públiques
  • 14/12/2024
  • t: @
  • b: