2014
Avui el consell de ministres de l'Estat Espanyol ha aprovat el nou Pla Hidrològic Nacional (PHN) de la conca de l'Ebre, sense tenir en compte ni les demandes de la societat ebrenca, ni les del Parlament de Catalunya, ni les recomanacions dels científics experts en la matèria que recomanen un cabal de 270 m3/s en anys secs, i de 350 m3/s en anys humits, és a dir, un total d’uns 9.000 hectòmetres cúbics per any.
La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i el govern espanyol deixaran pel Delta menys de la meitat de la demanda en anys secs: 106,9 m3/s (uns 3.000 hm3/any). Però aquest no serà ni el cabal mínim, sinó el cabal mitjà del riu. Per tant és possible que els mesos de més abundància puguin arribar a la desembocadura fins a 500m3/s, però que durant els mesos de sequera el cabal pugui arribar a ser de 50m3/s.
L’aprovació d’aquest Pla de Conca i el que es volia imposar a les nostres terres fa deu anys posen de manifest que pel govern espanyol, Catalunya i les Terres de l’Ebre no compten per res. Només essent un Estat independent podrem fer-nos respectar i negociar qüestions tan importants com la gestió de l’aigua, la preservació dels nostres espais naturals i la viabilitat econòmica dels territoris menys industrialitzats. Les negociacions han de ser entre Estat i Estat (tal i com succeeix entre Lisboa i Madrid, en respecte al Tajo), ja que s’ha demostrat per enèsima vegada que essent una Comunitat Autònoma ni se’ns escolta ni se’ns respecta.
L’Estat Espanyol no només ignora el que diu la gent de les Terres de l’Ebre i el Parlament de Catalunya. També passa per damunt de les Directives de Brussel·les (la legislació que defineix les polítiques comunes de la UE) en matèria d’aigua, d’hàbitats i d’aus. El govern espanyol ni té cap voluntat d’incorporar les directrius europees en matèria de medi ambient ni de complir els objectius recollits en la Directiva Marc de l’Aigua. I és que no em d’oblidar que l’Estat Espanyol té el rècord d’incompliment de la legislació comunitària.
Les JERC creiem que és inadmissible que la resta de territoris per on passa el riu Ebre pugui decidir quin ha de ser el futur del riu al pas per les nostres terres atenent només als seus propis interessos econòmics. No s’ha fet cas de les demandes d’un cabal ecològic just, que pugui garantir la supervivència de tota diversitat ecològica i mantenir l’hàbitat de les aus, els peixos i les espècies vegetals que habiten el delta. És aquesta riquesa biològica la que va permetre al Delta de l’Ebre ser reconegut com a Reserva Mundial de la Biosfera per la UNESCO el mes de maig de 2013.
LO RIU ÉS VIDA!