< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

15.09
2013
El Poble Vell de Corbera s’omple per rendir un emotiu homenatge als caiguts republicans

Les JERC commemoren el 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre amb les xarrades d’Alfred Bosch, l’historiador Marc March i l’actuació de “Xeic!”

Un centenar de persones van anar al Poble Vell de Corbera diumenge passat per commemorar el 75è aniversari de la Batalla de l’Ebre. L’homenatge, organitzat per les JERC de les Terrres de l’Ebre, va transcórrer a l’interior de l’església de Sant Pere, derruïda durant els bombardejos de l’aviació feixista. Les parets i arcs del temple, marcats encara per la metralla de les bombes, van ser un escenari immillorable per acollir les xarrades de l’historiador Marc March i del diputat d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, i l’actuació del grup de música “Xeic!”.

En primer lloc, va prendre la paraula Marc March, historiador i professor, amb la seua conferència sobre els aspectes sociopolítics i militars de la Batalla de l’Ebre, titulada “La batalla oculta”. March va explicar, entre molts altres interessants detalls històrics, els motius del govern republicà per llençar una darrera ofensiva contra l’exèrcit franquista amb el riu com a teló de fons. Segons explicava Marc March, “la zona muntanyosa de la Terra Alta era un lloc estratègic pels republicans perquè era fàcil de defensar”, a diferència de la plana de Lleida, on també s’hi havia estabilitzat el front l’any 1938. “Amb aquesta batalla els republicans van voler allargar la guerra esperant que una futura guerra a Europa els pogués ajudar”, apuntava March.

A continuació, el grup rasquerenc “Xeic!” va pujar a l’escenari per interpretar en acústic tres coneguts temes seus: “Tornarem”, “Lo secret” i “Biberons de combat”. La lletra d’aquest últim tema, dedicat a la quinta del biberó (una lleva de soldats republicans d’entre 17 i 19 anys que van lluitar a l’Ebre), va fer caure, fins i tot, més d’una llàgrima provocada per la ràbia i la emoció que es va sentir en escoltar aquesta cançó en un un espai tant significatiu com l’església semi-derruïda de Sant Pere.

Després va ser el torn d’Alferd Bosch, que a més de diputat d’Esquerra a Madrid, també és historiador i escriptor. Bosch va començar el seu torn de paraula recordant tots aquells republicans que van viure la batalla, ja fos des de les trinxeres o a la rereguarda, i els ideals pels quals molts van morir: “són persones que tenim molt presents, aquesta gent són bona part de la nostra fortalesa i de la nostra inspiració”.

La proximitat de la cadena humana per la independència va fer obligat el paral•lelisme amb la Batalla de l’Ebre. Alfred Bosch va recordar que 75 anys enrere “tot es va perdre a les Terres de l’Ebre, es va perdre la Catalunya republicana, la llibertat, el futur, la il•lusió, la esperança… per això és molt important que dimecres que ve al punt més delicat de la Via Catalana, a les Terres de l’Ebre, guanyem la batalla”. “Una batalla pacífica, democràtica i festiva, res a veure amb la de fa 75 anys”, afegia Bosch.

Per cloure l’acte, el portaveu de les JERC de les Terres de l’Ebre, Àlex de la Guia va fer una ofrena floral al monument de la bota, dedicat als combatents republicans, acompanyat pel diputat Alfred Bosch. Reafirmant la crida a participar a la cadena humana que havia fet abans el diputat d’ERC, De la Guia va dir que l’ofrena és “un petit homenatge per als republicans morts a la Batalla de l’Ebre” però que “l’homenatge que es mereixen serà el que rebran el dia que guanyem la batalla per la justícia social i per la llibertat de la nostra nació, per això cal anar el dia 11 a la Via Catalana per la Independència”.