2016
Ja des de fa molts anys la nostra comarca ha estat víctima del menyspreu i del mal tracte mediambiental per part dels diversos governs espanyols i catalans, nuclears, transvasaments, cementiris nuclears, etc. Tots sabem que una sobresurt per sobre de les demès, però el que ara ens amoïna, i que ens ha estat atacant durant dotze anys, és l'abocador comarcal de Tivissa.
Dit abocador, actualment i des de fa un bon grapat d'anys, no tan sols acull els residus provinents de la Ribera d'Ebre, el qual agrupava menys de 50.000 habitants, és a dir, 42.326 tones de residus anuals, sinó que acull, i soterra, un total de 322.000 tones de brossa, equivalent als residus anuals produïts per la comarca del Barcelonès, integrada per 2.254.052 habitants.
El GEPEC (Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans), ja va avisar l'any 2007 que aquesta plataforma superava la quantitat de residus autoritzada en els seus inicis. Aquesta agrupació juntament amb altres entitats ecologistes i mediambientals, com la Plataforma en Defensa de la Ribera d'Ebre, l'any 2001 van expressar la seva oposició ferma a aquest projecte, alertant del fatal impacte que ocasionaria al sòl i subsòl del territori. Un any després la Direcció General de Qualitat Ambiental expressava també la insuficiència en un total de quaranta-dos aspectes de l'estudi d'impacte ambiental presentat per l'empresa. Totes dues accions varen ser ignorades per la conselleria de Medi Ambient, amb el conseller Ramon Espadaler al capdavant.
Aquest projecte irresponsable i fosc estava encapçalat per l'empresa Gestió i Recuperació de Terrenys, controlada per l'empresari Gustavo Buesa, qui comptava amb l'ajuda de Josep Mayola. Buesa no haguera aconseguit aquesta concessió sense l'ajuda de Jordi Pujol Ferrussola, qui entrà en el joc amb la seva societat Active Traslation. L'entrada pactada i negociada de Pujol al costat de Buesa, va ser per assegurar, mitjançant la seva persona, l'obtenció de les habilitacions públiques necessàries i poder encaminar el pla cap al final que tots dos desitjaven, incorporant persones físiques i empreses entremig, per tal d'anar cobrint la intromissió de Pujol en aquesta trama viciosa. També cal recordar que el llavors president del consell comarcal i alcalde de Móra d'Ebre, Santiago Campos, va autoritzar l'entrada de residus de diverses poblacions del Baix Ebre (Tortosa, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Camarles, Deltebre i el Perelló).
Frenem l'especulació, defensem el territori!