2012
Les JERC rebutgen la reforma de la llei de l'avortament anunciada pel govern espanyol
El ministre de Justícia, ha continuat amb la seva creuada personal contra els drets de les dones. El passat febrer ja va anunciar la voluntat del consistori de modificar la llei de l’avortament (Llei Orgànica 2/2010 de Salut Sexual i Reproductiva i de la Interrupció Voluntària de l'Embaràs), amb la prohibició d’avortar per part de les menors sense permís parental.
Ara, però, han decidit anar més enllà i tornar a una llei de supòsits i no de terminis (com l’actual) que ens allunya de les reglamentacions que existeixen a la majoria de països europeus i que obliguen a les dones a passar per tràmits i revisions abans de decidir si pot o no interrompre el seu embaràs. Tot apunta, a que aquesta modificació serà més restrictiva que l’antiga llei del 1985, ja que el ministre ha anunciat que les malformacions fetals ja no seran un supòsit al•legar que es vol avortar.
La llei que regulava l’avortament aprovada el 1985 (Llei Orgànica 9/1985 de 5 de juliol), permetia l’avortament sols amb 3 supòsits (malformació fetal, violació i risc per la mare), deixava dones i professionals davant una situació d'inseguretat jurídica i de dificultat d'accés a la interrupció voluntària de l'embaràs. La llei aprovada el 2010, tot i no ser una autèntica llei de drets sexuals i reproductius, que garantia els drets de les dones a decidir sobre la seva maternitat, sí que suposava un pas endavant ja que contemplava una sèrie d'àmbits com l'educatiu o l'objecció de consciència que no estaven contemplats fins ara. A més, facilita l'accés de les dones a l'avortament en fer-lo gratuït, encara que no ha aconseguit assegurar l'equilibri territorial dels centres que fan aquestes intervencions.
Des de les JERC, volem manifestar de nou el nostre rebuig a la voluntat del govern Espanyol de modificar i acabar amb els avenços realitzats en aquest aspecte i demanem que es realitzi una vertadera llei de drets sexuals i reproductius que garanteixin els drets de les dones a decidir quan i com volen ser mares.
Prou imposicions sobre el nostre cos, tenim el dret a decidir!
(via jerc.cat)