< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

24.01
2022
Al bàndol que sigui, però amb la informació necessària

És tan poderós el periodisme que té la capacitat d’investigar injustícies, explicar allò que els de dalt no voldrien i donar les armes a una ciutadania perquè aquesta esculli en quin bàndol lluitar, però amb tota la informació a les mans. 

Investigar, seleccionar, contrastar, escriure i publicar. L’objectiu és transmetre informació, explicar històries reals i veraces a una societat que té la necessitat de saber què passa al seu voltat per prendre decisions, actuar o opinar. El periodisme és la professió que treballa per aquest propòsit i és tan necessari per al sistema democràtic com ho són les urnes o la divisió de poders; no és una feina fàcil, però és vital per la ciutadania.

Ser periodista és no tenir horaris, canviar els plans constantment, estar pendent del mòbil, del correu, dels contactes, esperar hores per fer una fotografia, convertir-se en expert de la temàtica que és notícia en poques hores, sortir al carrer quan neva o plou, quan hi ha incendis o inundacions, faci fred o calor. Tot això per oferir la informació que la societat espera obtenir.

El periodisme és, també, una professió tacada per mediocres. Tacada pels interessos, per les pressions externes a les redaccions, per la competició dels clics o l’obligació de fer un titular que cridi a llegir. Arreu hi ha diaris, televisions i ràdios amb una línia editorial i política molt marcada i coneguda per tothom, que escriu els seus articles o locuta les seves peces a partir d’aquesta, deixant en segon pla la màxima de la veracitat i la contrastació.

És una necessitat social que el periodisme crític guanyi al mediocre, és una qüestió essencial per mantenir el sistema. La comunicació és quelcom poderós, tant, que és un dret recollit a la UNESCO i a la Declaració dels Drets Humans. Tan poderós que és perseguit i manipulat constantment per mantenir poders o interessos econòmics. És tan poderós el periodisme que té la capacitat d’investigar injustícies, explicar allò que els de dalt no voldrien i donar les armes a una ciutadania perquè aquesta esculli en quin bàndol lluitar, però amb tota la informació a les mans.

Investigar, seleccionar, contrastar, escriure i publicar amb la veracitat per bandera i, més enllà de transmetre la informació, ser conscient que el periodisme de veritat, el crític, és l’eina per mantenir un sistema democràtic.

Maria Fernández Sadurní, Militant del Jovent Republicà Penedès-Anoia
  • Maria Fernández Sadurní
  • Militant del Jovent Republicà Penedès-Anoia
  • 13/04/2024
  • t: @
  • b: