< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

05.03
2021
Alcem la veu!

Tot això en conjunt, sense tenir altres elements en compte, produeixen que les hores que acabem dedicant a la política siguin molt poques, provocant que no puguem tirar endavant tots els projectes que ens proposem. 

Com a dones joves, implicar-nos en política suposa un gran repte. Representa endinsar-nos en un món masculinitzat, liderat per adults, que ens fa i farà prendre decisions complicades, no només pel contingut d’aquestes, sinó per com hem de fer-ho: alçant la veu per poder-nos fer escoltar, acceptant interrupcions per part de companys, conductes paternalistes o comentaris que a qualsevol altre home no farien però a nosaltres pel fet de ser dones sí.

Per a nosaltres, suposa haver de compaginar els estudis; la feina, en cas d’haver tingut la sort de trobar-ne, ja que els i les joves tenim unes taxes d’atur extremadament elevades a l’estat espanyol, que s’agreugen quan les comparem entre homes i dones. Tot això en conjunt, sense tenir altres elements en compte (com és la nostra vida personal) produeixen que les hores que acabem dedicant a la política siguin molt poques, provocant que no puguem tirar endavant tots els projectes que ens proposem. I malgrat que dediquem les mateixes hores i esforços (o fins i tot més) que els homes en política, no aconseguim trencar el sostre de vidre, ja que la majoria d’alts càrrecs segueixen en les seves mans.

Actualment, les dones som el 44% dels escons al Parlament de Catalunya, xifra significativa si tenim en compte que a l’inici de la primera legislatura les dones érem el 5,2% de la cambra. Tot i això, encara ens queda un llarg camí, lluita i reivindicació.

Nosaltres hem demostrat que volem canviar les coses, que volem visibilitzar les problemàtiques que patim les dones, que durant anys han sigut menystingudes, que volem ser l’altaveu de la gent jove, l’única via possible perquè això succeeixi és que cada vegada siguem més les dones que ens posem en política.

Estem orgulloses de formar part d’un col·lectiu polític que ens empodera. Tant les que som regidores als nostres ajuntaments, com la Kènia Domènech (primera portaveu nacional del Jovent Republicà), com la Rut Ribas al parlament, o com la gran xarxa de dones joves militants que dia a dia ens deixem la pell per reivindicar els nostres drets.

Així doncs, hem de seguir empoderant-nos i ajudant-nos per tal d’ocupar aquells espais que, fins ara, han sigut majoritàriament d’homes. La lluita feminista és a cada espai i cada dia! 

Laia Sueiro, Portaveu Regional del Jovent Republicà Penedès-Anoia
  • Laia Sueiro
  • Portaveu Regional del Jovent Republicà Penedès-Anoia
  • 19/01/2022
  • t: @
  • b: