< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

23.04
2022
Per Sant Jordi, defensem el català

Ens reafirmem en la defensa que el català és l’eix vertebrador que ens fa ser poble i fa realitat avui dia els Països Catalans. Tanmateix, és una eina de cohesió i inclusió social, que fa de punt de trobada de totes les llengües que es parlen.

Un any més, arriba la primavera i amb ella, la nostra festivitat més esperada: la Diada de Sant Jordi. Per a moltes és el dia més maco de l’any per les múltiples mostres d’afecte cap a les persones que estimem, d’altres per l’intercanvi plural de llibres i roses i d’altres pel consum de cultura a peu de carrer.

Si bé estem d’acord en alguna cosa, és que el dia de Sant Jordi és ben esperat pels catalans i les catalanes. És un dia de trepitjar carrer; de passejar per les places dels nostres pobles i ciutats; de consumir, compartir i defensar la cultura en la nostra llengua.

Sí, heu llegit bé, en la nostra llengua. I és que no ens podem estar de defensar la nostra llengua. Ja amb la campanya del 2020, les Joventuts d’Esquerra Republicana vam engegar la que duia com a lema “Construïm futur: fem-ho en català!”. I és que ens reafirmem en la defensa que el català és l’eix vertebrador que ens fa ser poble i fa realitat avui dia els Països Catalans. Tanmateix, és una eina de cohesió i inclusió social, que fa de punt de trobada de totes les llengües que es parlen.

Per tot això, avui, Sant Jordi, la nostra Diada cultural per excel·lència, posem en relleu la importància de comprar i llegir llibres en català, així com consumir i compartir cultura en les seves múltiples expressions artístiques arreu del territori.

A més, la Diada de Sant Jordi també és considerada el dia per reivindicar l’amor. Un amor, però, que considerem que ha de néixer i compondre’s de respecte i confiança, allunyant-se dels cànons tòxics establerts socialment per l’heteropatriarcat. Ja que tan sols així podrem fer camí cap a unes relacions feministes, sanes i segures.

Així doncs, aquest 23 d’abril, compartim llibres i roses arreu dels Països Catalans i reivindiquem la cultura en la nostra llengua, el català.

Aina Roncero, militant del Jovent Republicà de Sant Sadurní
  • Aina Roncero Cruces
  • Militant del Jovent Republicà de Sant Sadurní
  • 30/06/2022
  • t: @
  • b: