< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

14.02
2020
No a l'amor romàntic

Des de l'Assemblea Feminista del JR Vallès Oriental volem denunciar, un cop més, la celebració del dia de Sant Valentí. La considerem una festa imposada a la nostra cultura, que incentiva un consum capitalista innecessari i excessiu, i que a més perpetua els rols de gènere lligats a l’amor romàntic. 

L’origen de la jornada es remunta a l’Antiga Roma. Valentí era un Sant de l’Església catòlica que casava els enamorats en secret, ja que l’Emperador del moment, Claudi II, prohibia les unions matrimonials de les parelles. Així, el 14 de febrer de l’any 240 d.C  Sant Valentí va ser condemnat a mort, i posteriorment a l’any 496 el Papa Gelasi I va instaurar aquest mateix dia com el de Sant Valentí, en honor al Sant de tots els enamorats. Va ser a partir del s. XV quan la data va començar a esdevenir molt popular, i va expandir-se la costum d’enviar-se cartes entre els enamorats. I més endavant, ja al s. XIX, en una Gran Bretanya immersa de ple en la Revolució Industrial, també va començar la producció massiva de targetes de “Sant Valentí”, una tradició que dura fins al dia d’avui, però en un sentit molt més pervertit. 

 
Actualment el 14 de febrer, que tradicionalment es celebra als països anglosaxons, constitueix un dels exemples de jornada on el capitalisme i l’heteropatriarcat es fusionen per produir el tàndem perfecte. Publicitats constants i des de dies enrere obsessionen a la població amb missatges entorn un amor romàntic que no deixa de perpetuar una imatge tòxica de l’amor, on a més a més s’hi suma una necessitat de demostrar-lo a través de comprar o consumir de forma excessiva.
 
Tot plegat demostra una situació de la qual urgeix sortir. I per fer-ho, cal, en primer lloc, reivindicar i exercir formes d’estimar lliures d’estereotips i de rols de gènere imposats. En segon lloc, rebutjar dinàmiques on s’incentivi un consum capitalista salvatge, apostant promocioni unes dinàmiques de consum justes, locals i sostenibles. I en tercer lloc, posar en valor les festes, les tradicions i la cultura del propi territori.
 
Per uns Països Catalans lliures feministes i anticapitalistes, acabem amb Sant Valentí.

Prou festes imposades Prou festes imposades