2013
Al nostre país hi viuen tres milions de persones lligades a l’esport i hi ha més de 16.000 clubs i associacions amateurs relacionats amb una gran diversitat d’esports que realitzen una funció formativa i educativa del tot allunyada de l’economia productiva i del lucre empresarial.
L’administració central espanyola, a través d’Hisenda, posarà en perill tot el teixit associatiu esportiu català format per entitats sense ànim de lucre. I és que a través de la Seguretat Social, volen regular tots els pagaments que es fan a entrenadors base, delegats, coordinadors, àrbitres, anotadors... Pagaments gens significatius que es donen a tot una sèrie de persones que, fora del seu temps habitual de treball o estudi, decideixen dedicar part del seu temps lliure i de la seva il•lusió a permetre que una gran quantitat de joves puguin gaudir de l’esport d’una manera no professional.
Aquesta persecució a l’esport català va ser iniciada ja fa un any, quan la Inspección de Trabajo y Seguridad Social va començar a realitzar nombroses inspeccions de manera indiscriminada als clubs catalans de futbol i natació, fet que ja va produir greus sancions. Casualment, però, aquestes sancions i persecucions no s’estaven duent a terme arreu de l’estat espanyol.
La regularització a l’esport que s’aplicarà suposarà un augment aproximat d’un 40% dels costos, xifra que molts clubs no podran assumir, i que sumat al context econòmic en el que vivim, on les subvencions a l’esport s’han reduït dràsticament i els socis i jugadors no poden afrontar pràcticament les quotes per mantenir els clubs, provocarà el tancament d’una gran quantitat de clubs i associacions esportives, algunes d’elles amb una llarga història esportiva al darrere i amb una funció social inqüestionable.
Aquests efectes tan negatius també arribaran a la nostra ciutat. Badalona sempre ha tingut una gran tradició esportiva, i hem estat el bressol d’una gran quantitat d’esportistes d’elit catalans amb fama internacional. A més a més, som Capital Europea del Bàsquet gràcies a la gran quantitat de clubs històrics d’aquest esport que donen vida a la ciutat i gràcies a la gran quantitat de persones que treballen amb il•lusió per mantenir aquests clubs en peu. Totes aquestes associacions i clubs esportius es veuran en greu perill amb l’aprovació de la nova llei de l’esport, i Badalona estarà més a prop de perdre una de les activitats troncals en l’oci del jovent de la ciutat com és l’esport.
Des de les JERC Badalona volem denunciar aquest atac contra l’esport català que l’únic que intenta és maquillar l’ocupació i reduir l’atur, i fer contribuir a les arques públiques amb una quantitat ínfima pel conjunt, res comparable amb tot el mal que provocarà al teixit associatiu esportiu català.
No podem permetre que desaparegui l’esport base, que més enllà d’una forma d’oci esportiva per tot el jovent, té una importància social molt gran ja que és font de transmissió de valors cap al jovent.
Que no trepitgin l’esport català!