< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.05
2016
Obsolescència programada: què podem fer per combatre-la?

L'obsolecència programada és la planificació de la fi de la vida útil d'un producte o servei de manera que aquest es torni obsolet o inservible al cap d'un període calculat per endavant pel fabricant o empresa de serveis, durant la fase de disseny del producte o servei. L'obsolescència programada s'utilitza en productes molt variats i, per a la indústria, estimula positivament la demanda en animar els consumidors a comprar de forma artificialment accelerada nous productes.

L'objectiu de l'obsolescència planificada és el lucre econòmic immediat, de manera que la cura i respecte de l'aire, aigua, medi ambient i per tant el ser humà, passa a un segon pla de prioritats.Cada producte que es torna obsolet, suposa contaminació. És un evident problema de l'actual sistema de producció i econòmic: no s'ajusta en absolut a l'harmonia i equilibri de la natura.

A més a més, l'obsolescència programada forma part de la lògica neoliberal, en primar l'interès de les empreses al bé col·lectiu, alhora que és una peça clau en l'engranatge del capitalisme, en tant que permet d'augmentar el consum que, contrariament al que els defensors de l'obsolescència programada afirmen, no reverteix en benefici dels treballadors i treballadores, sinó de la patronal, a qui permet accelerar els processos d'acumulació de capital.

Per tot això, des de les JERC El Poblet - Sagrada Família volem convidar-vos a aquesta xerrada amb en Benito Muros, president de la Fundació FENISS, que treballa en l'elaboració d'alternatives per combatre l'obsolescència programada! 

Us hi esperem!

Obsolescència programada: què podem fer per combatre-la? Obsolescència programada: què podem fer per combatre-la?