< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

23.11
2016
Crònica de la xerrada sobre masclisme a l'espai públic

El passat 20 de novembre la Secció Local vam organitzar una ponència sobre el masclisme a l’espai públic, a la Plaça de Rocafonda, per reivindicar un espai públic feminista i posant en contrast les sensacions que ens transmet l’espai depenent de la nostra categoria de gènere. La xerrada va anar a càrrec de l’Alba Medrano, Portaveu de la Sectorial LGTBI+ de les JERC; i l’Aina Gomà, geògrafa interessada en estudis de gènere enfocats en perspectiva des de la geografia. 

L’Alba Medrano va contrastar els feminismes d’avui en clau més tècnica posant en manifest tots els tipus d’opressions masclistes, des dels més visibles fins les més imperceptibles, també passant per la interseccionalitat. L’Aina Gomà va expressar una perspectiva de percebre les desigualtats de gènere d’una forma més inusual. És curiós pensar, d’una manera visual, en tots els espais del dia a dia i en el transcurs d’una setmana els quals es perpetuen els rols de gènere.
Entendre l'espai urbà com un espai socialment produït amb un gènere (femení) oprimit (entre d'altres col·lectius oprimits). Veure com es vinculen les relacions de gènere socialment construïdes i l'espai urbà socialment produït. Entenem que l'heteropatriacat construeix l'espai urbà i s'expressa en aquest mateix. Per tant, podem dir que l'espai públic no és neutre i els rols i activitats que desenvolupen homes i dones condicionen les expectatives respecte l'accés i ús dels espais urbans. L'espai urbà és heteropatriacal i masclista!
Amb aquest nou enfocament social ens deixaven amb l’esperança que l’espai pot ser socialment deconstruït, de la mateixa manera que s’ha construït pels homes i per als homes.  Iniciatives com el Col·lectiu Punt 6 ens ofereixen alternatives d’espais urbans feministes, pensats per dones i per un accés a l’espai diferent al de les construccions masculines.
La dona com a grup oprimit en la ciutat ha d’emergir. Com a agent susceptible ha de modelar les seves pròpies vides, enlloc de ser víctimes passives de les seves opressions. Els homes han de cedir espais des de la seva posició de privilegi i acompanyar la nostra lluita. 

Imatge de la xerrada a Plaça Rocafonda Imatge de la xerrada a Plaça Rocafonda