< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

09.12
2016
Crònica del cinefòrum "Fidel: Vida i Revoluicó"

El passat dissabte 3 de desembre les JERC Mataró vam organitzar un cinefòrum sobre la figura de Fidel Castro Ruz, mort el 25 de novembre. L’acte que vam fer a la Plaça de Can Bergada va comptar amb la presencia d’en Bernat Pizà, historiador i militant de les JERC, i d’en Gustavo de la Torre, membre de l’Associació de Cubans a Catalunya José Martí. Hi van assistir una cinquantena de persones tot i el fred que feia.

A mitja tarda començà el documental “Fidel: la historia no contada” d’Estela Bravo, que ens va mostrar la vida de Fidel: els seus orígens familiars, la seva trajectòria política i la seva vida personal. També ens va il·lustrar històricament sobre com neix la Revolució Cubana, quins són els precedents, la pròpia Revolució i les conseqüències socials i internacionals que va tenir.
Pel que fa als dos ponents, en Bernat va fer una introducció històrica de la Revolució Cubana, va parlar sobre la historia d’Amèrica Llatina en relació a la colonització yankee i ens va exposar alguns fets cronològics de la Revolució i les seves conseqüències. D’altra banda, en Gustavo ens va parlar no tant de la figura de Fidel sinó de Cuba com a país avui: com s’organitza territorialment, quin és el seu sistema democràtic, com s’escullen les diverses responsabilitats polítiques, així com algunes dades econòmiques i socials de contrast entre Cuba i l’Estat Espanyol.
Al acabar l’acte, vam recuperar la temperatura corporal al bar i vam xerrar sobre la vinculació històrica de Catalunya i Cuba i la seva relació en un futur. Des de Cuba veuen amb molt d’interès el procés d’independència català, tant per la relació Cuba-Catalunya com pel fet que l’estat opressor en sigui el mateix.
L’acte ens va servir per poder airejar el cap de l’atac mediàtic que han orquestrat darrerament els mitjans de comunicació contra El Comandante Fidel i la seva obra de govern. Com a socialistes i internacionalistes no podíem permetre aquesta agressió mediàtica i, ara, estem més formats per defensar Fidel i la Revolució allà on faci falta.

Imatge del cinefòrum a Plaça de Can Bargada Imatge del cinefòrum a Plaça de Can Bargada