< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

05.02
2020
El PSC i la JSC en contra del vot als 16 anys

Manifestar la necessitat d’avançar cap al reconeixement del dret a vot a les persones de 16 anys i demanar-ho al govern de la Generalitat i al govern de l’estat.
Una proposta senzilla i clara com aquesta és la que hem presentat el Jovent Republicà de la mà d’Esquerra Mataró. 

Malauradament, no serà realitat. L’Ajuntament de Mataró no està a favor del dret a vot als 16 anys pels vots negatius de C’s i del PSC.

D’aquest últim partit, el PSC -que ha sigut decisiu-, entenem que ha sigut una decisió partidista i en contra del què diu a d’altres llocs. Posem uns quants exemples:

- El PSC de Mataró al 2016 es va abstenir a la mateixa proposta que vam presentar al Ple Municipal. Aleshores van respondre des del perfil de Facebook de la JSC que feia sis anys que reclamen el vot als 16.

- El programa electoral de la JSC a les últimes eleccions del 2019. La proposta 31 hi diu exactament “Volem el vot als 16 per reconèixer als i les joves com a ciutadans de ple dret”.

- El vot i les declaracions del PSOE al Congreso, on la seva portaveu, María González Veracruz, al 2016 va defensar el vot positiu “Per justícia i per coherència”, ja que aquests mateixos joves poden treballar, fer testament, tenen responsabilitat penal o paguen algun impost. Malgrat això, van posposar la reforma per quan es formes “un govern de canvi”. 

- El pacte de govern entre el PSOE i Unidas Podemos. Punt 5.7 “En el marco de la Comisión Constitucional del Congreso de los Diputados, abriremos el debate sobre la posibilidad de otorgar el derecho de sufragio activo y pasivo a las personas jóvenes de 16 y 17 años”


Per aquests motius, considerem que l’oposició del PSC i de la JSC a aquesta proposta respon a una lògica d’interessos de partit per sobre de les necessitats del jovent de Mataró, fins i tot defensades pels mateixos partits a altres institucions.
Ens sembla totalment irresponsable que un partit, teòricament, d'esquerres no defensi el dret de vot dels joves i encara més greu, tot i que no sorprèn, que les joventuts d'aquest partit no contribueixin a empoderar als joves a la ciutat.

Han preferit votar en contra per qui ha fet la proposta i no pel contingut d’aquesta. Entenem així que en la lluita juvenil, la JSC no hi és. Tampoc l'esperem, només esperem però que no siguin les qüestions ideològiques les que els facin frenar les propostes dels que sí que volem treballar pels joves de la ciutat, pels seus drets, per un futur digne i l'emancipació juvenil a Mataró, entre altres.

 

El Jovent Republicà ens comprometem a treballar perquè el vot als 16 anys sigui una realitat, com ja vam fer presentant una Proposició de Llei al Congrés dels Diputats per garantir el vot a les persones de 16 i 17 anys. Des de Mataró, seguirem treballant per fer-ho possible.

 

El PSC i la JSC en contra del vot als 16 anys a Mataró El PSC i la JSC en contra del vot als 16 anys a Mataró