< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

16.03
2015
HOMENTAGE A L'ALCALDE JOSEP ABRIL I ARGEMÍ

Avui fa 76 any que el primer alcalde republicà de Mataró, Josep Abril i Argemí va ser afusellat per les tropes Franquistes.
Per ell i tots els que van donar la seva vida per la llibertat, guanyarem!

Josep Abril i Argemí fou un referent a Mataró per a tots els que lluitem per la justícia, igualtat i la llibertat.

La seva carrera política començà durant la restauració borbònica on va ser escollit conseller de l’Ajuntament de Mataró. Posteriorment, fou un dels fundadors d’ERC a Mataró i va ser el primer alcalde de l’Ajuntament Republicà de Mataró el 1931. Durant els Fets d’Octubre de 1934, va tenir un paper clau a la ciutat pel qual fou empresonat injustament.

Durant la Guerra Civil va seguir amb la seva activitat política. Quan la guerra acabà, Josep Abril no es volgué exiliar ja que pensava que no havia fet res pel qual se’l pogués condemnar. Tot i això, va ser detingut  empresonat a Mataró el dia 2 de febrer de 1939, i posteriorment el traslladat a la Model de Barcelona.
El dia 7 de Març del mateix any va ser jutjat en un procés sense drets ni garanties. Se’l condemnà a mort i el dia 16 de Març de 1939 va ser afusellat al Camp de la Bóta de Barcelona.

Des de les JERC Mataró volem agrair la valentia dels pocs que aleshores defensaren amb al seva vida el que ara demanem 2,3 milions de catalans.
Encara avui l’Estat Espanyol no ha condemnat aquests fets, per això la millor manera de fer homenatge a l’Alcalde Abril es aconseguint la independència dels Països Catalans.

No oblidem, no perdonem. 

Homenatge a Josep Abril i Argemí Homenatge a Josep Abril i Argemí