< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

10.12
2011
Pel cinema en català, planta't!

Aquest dissabte 10 de desembre la Secció Local de Jerc Mataró i la Federació del Maresme i Barcelonès Nord han fet el sisè acte de la III Setmana de la Lluita davant els cinemes Cinesa Mataró Parc

Durant l’acte en el qual les JERC han despelgat una pancarta i han repartit díptics alguns militants han presentat una queixa formal perquè els cinemes no ofereiexen pel•lícules en català, en aquest moment una de les persones de seguretat del mateix cinema ha insultat als militants i els han amenaçat. Aquestes actituds estàn fora de lloc i són pròpies del feixisme, és innaceptable amenaçar a la gent només per defensar el català i la seva presència al cinema.

Actualment, a Catalunya tan sols el 3% de les pel•lícules que es projecten a les sales de cinema són en català, davant del 97% de pel•lícules projectades només en castellà. Aquesta proporció no es correspon, de cap de les maneres a la realitat social d’ús de la llengua, per la qual cosa veiem com ens trobem davant una clara situació de discriminació.

Davant d’aquest fet, el Parlament de Catalunya va aprovar l’any passat la Llei del Cinema, que havia de garantir que la meitat de les pel•lícules que es projectin a Catalunya han de ser en català. Després de quasi un any de vigència de la llei, els avenços que s’han fet són mínims, i seguim sense poder triar veure cinema en català.

Per tot això, les JERC Maresme i Barcelonès Nord exigim al govern de la Generalitat que engegui de debò totes les accions necessàries per a l’acompliment de la Llei del Cinema, vigent des del gener de 2011, per a garantir a tota la ciutadania el dret a viure plenament en català.

Malgrat l’avenç que suposa aquesta llei, no ho tenim tot fet. Hem de seguir lluitant per a que les majors apostin per a la nostra llengua sense necessitat de quotes, i no caiguin en les pressions que des de l’estat espanyol es porten a terme per a evitar que el català sigui una llengua d’ús normal en el cinema.

A més, hem de recordar que aquesta llei tan sols afecta a Catalunya. A la resta de territoris del nostre país segueix sense haver-hi cap llei que garanteixi el cinema en català. Per això, les JERC seguirem lluitant perquè el cinema en la nostra llengua sigui una realitat al conjunt dels Països Catalans.

Cinema en Català a Cinesa Mataró Parc Cinema en Català a Cinesa Mataró Parc