< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

24.11
2011
Tu pots aturar el cop!

Un cop més, les dones i els homes de Jerc i d’Esquerra ens sumem a la commemoració del 25 de novembre, dia internacional per a l’eradicació de la violència vers les dones, i reafirmem el nostre contundent rebuig a qualsevol forma de violència masclista.

En només un any de novembre de 2010 a novembre de 2011, 21 dones han estat assassinades de la mà de les seves parelles o exparelles als Països Catalans. Val a dir, però, que les víctimes mortals només són la punta de l’iceberg d’un fenomen molt més ampli, que s’emmascara sota mil cares diferents, però sovint només prenem consciència quan acaba en assassinat. No en va, l'ONU considera la violència masclista com «el crim encobert més extens del món».

Les entitats de dones que, amb l’eclosió del moviment feminista, des dels anys 70 identifiquen, denuncien i tracten de manera pionera la violència masclista, van aconseguir posar en l’agenda pública la lluita contra la violència —especialment des de la IV Conferència Mundial de Dones, organitzada per les Nacions Unides i celebrada a Beijing el 1995:

«L’expressió violència contra les dones significa qualsevol acte de violència basada en el gènere que té com a resultat, o és probable que el tingui, uns danys o patiments físics, sexuals o psicològics per a les dones, incloent-hi les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant a la vida pública com a la privada». (Art. 113, Declaració de la IV Conferència Mundial de les Dones, Beijing, 1995).

La violència contra les dones, que s’expressa de manera molt diversa i que pot afectar tota la població, independentment del seu nivell socioeconòmic o acadèmic, és un instrument per mantenir les desigualtats entre homes i dones. Malgrat els avenços assolits en la darrera dècada per la societat, pel teixit associatiu i per les administracions, especialment a Catalunya amb l’aprovació de la Llei 5/2008 dels drets de les dones a eradicar la violència masclista, Esquerra Republicana de Catalunya considera que encara ens queda molt camí per recórrer en l’objectiu d’eliminar de la nostra societat la discriminació de les dones i la violència masclista.

Per això, des d’Esquerra Republicana de Catalunya i des de les JERC:

— Exigim que la nostra societat no toleri en cap cas cap tipus de maltractament i eliminem la impunitat dels maltractadors no condemnats.
— Exigim el compliment efectiu i eficaç de la Llei 5/2008 dels drets de les dones a eradicar la violència masclista;
— Exigim que l’administració, inclosa l’administració de justícia, eviti la victimització secundària de les dones que pateixen violència masclista.
— Exigim que les administracions garanteixin els recursos necessaris a les persones professionals dels serveis d’atenció a la violència masclista.
— Exigim que no es retalli el suport al tercer sector i al teixit associatiu, claus en la detecció, intervenció, prevenció i reparació de les dones que pateixen o han patit violència masclista.

Barcelona, 25 de novembre de 2011


Actes arreu dels Països Catalans

Encesa d'espelmes per les víctimes de la violència de gènere als Països Catalans.
A les 18:30 - Plaça Catalunya de Barcelona. Al monument Francesc Macià.

Manifestació unitària a Barcelona.
A les 19:00 - A Canaletes.
En acabar la manifsetació (plaça Sant Jaume) es repartiran flors liles entre els assistens.

Manifestació unitària al País Valencià.
A les 19:30 - Comença al Parterre.
Tot seguit, vídeo-fòrum a la seu d'ERPV-JERPV amb la pel•lícula "Te doy mis ojos".

Manifestació unitària a les Illes
A les 20:00- Born de Palma

Concentració davant de l'Ajuntament de Vic i lectura de manifest.
A les 18.30 - Davant l'Ajuntament de Vic.

Concentració al Masnou
A les 19:00h a la plaça d'Ocata

Xerrada "L'ús d'ambdós gèneres a la llengua"
Dissabte 26 - A les 18:00 - Al local d'Esquerra - JERC de Sabadell.

25N 25N