< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

30.04
2012
Un Català que va arribar a Caesar, l'història de Roger de Flor

Avui fa 307 anys de la seva mort a traició davant del temor que despertava als seus adversaris, un dels millors militars que els catalans hem tingut.


Roger de Flor, va néixer a la ciutat de Brindisi (Itàlia), l’any 1266. Vivia amb la seva mare ja que el seu pare havia mort a mans de les tropes franceses. Al 1291 es posa al servei del rei Frederic II de la casa d’Aragó i Rei de Sicília. Com que Roger era un gran estratega i militar va aconseguir aviat el títol de vicealmirall del regne, rang que el posaria al comandament dels Almogàvers, els mercenaris catalans.

Així es com Roger de Flor va decidir emprendre un viatge amb els Almogàvers a l’antiga Bizanci (Turquia) per lluitar contra els Turcs que volien apoderar-se de l’Imperi. Moltes van ser les victòries de Roger de Flor davant dels Turcs, qui atemorits veien com perdien tot el territori que havien ocupat als cristians. Només 7500 Catalans van aconseguir recuperar tota l’Àsia Menor (la part de Turquia que va d’Istanbul a Iraq).

Mapa d'Asia Menor
Finalment, l’emperador de l’Imperi Bizanti nomena Caesar de l’imperi a Roger de Flor i el decideix casar amb la seva filla per tal, es diu, de poder-li pasar el tron un cop mort. Malgrat tot, el fill de l’emperador Miquel IX Paleòleg, davant de l’amenaça que significaven els catalans per la seva successió al tron, va assassinar Roger de Flor en una emboscada a la ciutat d’Adrianapolis el 30 d’Abril de 1305, avui fa 707 anys.


És per això que des de JERC Mataró volem rendir aquest petit homenatge a un Català, més de cor que de naixement, i que va arribar a ocupar el mateix carrèc que els antics Caesars Romans.

Roger de Flor, no oblidem la nostra història.