ACTUALITAT: OPINIONS

< Tornar enrere
27.01
2015
ELS CRIMS DEL FRANQUISME

Trenta-nou anys després del fi de la dictadura encara hi ha persones que no saben on són enterrats els seus familiars. Durant la Guerra Civil i la dictadura, el franquisme va cometre diversos crims que mai han arribat a ser jutjats. 
El govern actual és l'hereu d'aquests règim i segueix imposant lleis antidemocràtiques com les d'aleshores. Un exemple n'és la "Llei Mordaça"

Trenta-nou anys després del fi de la dictadura encara hi ha persones que no saben on són enterrats els seus familiars. El fet és que durant la Guerra Civil i la dictadura, el franquisme va cometre diversos crims que mai han arribat a ser jutjats.

Així, trobem casos com el de les foses comunes que no poden ser obertes a causa de l’actual govern –i dels anteriors, també-, persones que encara esperen per saber on és mort el seu pare o avi, ex-presos polítics que van ser torturats i mai han pogut denunciar-ho... I això si parlem de casos generals, perquè podem trobar casos particulars com el de Pablo M. que va ser torturat per formar part de Comissions Obreres durant la dictadura. La Guardia Civil es va encebar torturant-lo; ja fos posant-li agulles entre les ungles dels dits, trencant-li les falanges a base de torniquets, mantenint-lo de peu durant 3 dies seguits o, fins i tot, amenaçar-lo d’afusellar-lo amb una metralladora.

Aquests crims franquistes mai han pogut ser jutjats, sempre hi ha algú que protegeix els interessos dels qui participaren a l’antiga dictadura. 
Per més inri, encara trobem partits neonazis legalitzats en el marc polític espanyol; organitzacions que arran de la crisis s’han vestit de salvadors i aprofiten l’avinentesa per aplicar les seves polítiques d’extrema dreta xenòfobes.
I no és que les autoritats ajudin a perseguir aquests criminals de corbata i bandera, sinó que amb la Llei d’Amnistia del 1977 tots els crims franquistes van ser “perdonats”, bàsicament perquè militars i cooperants de la dictadura se la van fer a la seva mida. Així, si algú està interessat en denunciar un crim franquista, haurà de fer un petit viatge de 11.093,60 km fins arribar a l’Argentina i poder realitzar una querella.

I no us penseu que això serà el final, sinó que, com està passant amb Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina, quan la justícia internacional els vulgui empresonar per haver assassinat a Salvador Puig Antich, la justícia espanyola es negarà a entregar-los.
I per què la justícia espanyola no vol condemnar-los? Bàsicament, perquè les organitzacions polítiques espanyoles actuals son el resultat de l’adaptació dels franquistes a la democràcia; no oblidem que el Partit Popular prové d’Alianza Popular, fundada per l’ex-franquista Manuel Fraga Iribarne.

Així, que no ens estranyi que actualment vulguin imposar lleis tan antidemocràtiques com la “Llei Mordaça”.

JUSTÍCIA PELS OBLIDATS
  • David Jodar Romero
  • 18/12/2024
  • t: @
  • b: