< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

22.01
2017
Cloenda #ContruïmEcologisme

El passat mes de setembre les JERC Sant Joan Despí iniciàvem el bloc d’ecologisme dins de la campanya #construïm que durem a terme aquest curs 2016-2017.

Vam començar, coincidint amb la setmana de la mobilitat sostenible,  penjant una pancarta a la Plaça de l’Estació en la qual hi deia “Jove, construïm un futur sostenible”. I juntament amb aquesta acció, el Dia europeu sense cotxes vam publicar al web un article d’opinió que denunciava l’estat de Renfe i recordava que l'ús dels vehicles privats com el cotxe o les motos ha augmentat, també entre el jovent. I que per aquest fet necessitem un servei eficaç i econòmic de trens.

El mes de novembre vam presentar una moció al ple de l’Ajuntament, conjunta amb el Grup Municipal d’ERC-MES-AM, per impulsar la creació d’un procediment de recollida de les càpsules de cafè. Com ja assenyalàvem a la moció, les càpsules de cafè són un greu problema de reciclatge per la seva fabricació en temes materials. La composició d’aquestes càpsules fa difícil la definició de “recipient” o “envàs” i no a tot arreu és permesa la seva recol·lecta al contenidor groc. És per això que instàvem a l’Ajuntament a la negociació amb les empreses corresponents per a realitzar una prova pilot de recollida de càpsules facilitant contenidors específics, cedir un espai a cada mercat municipal per facilitar a la ciutadania el reciclatge i crear una campanya de conscienciació i promoció del nou servei. La moció va ser aprovada, malgrat els vots en contra de Sí que es pot/Sí se puede.

Aquest mateix mes, les JERC Baix Llobregat celebraven la seva tradicional jornada del Baix Avança. Entre les activitats programades, a Sant Joan vam acollir el cinefòrum del documental “El Pati del Darrere”. El documental, com la directora que ens va acompanyar, van despertar la consciència ecologista entre el públic assistent. I es que Sant Joan Despí és un poble lligat indubtablement a la lluita pel medi ambient i per la conservació del Parc Agrari.

El mes de desembre l’encaràvem amb un gran repte: elaborar una campanya que aconseguís conscienciar a la població sobre l’ecologisme, també durant les festes nadalenques. La campanya consistia en la publicació de sis imatges a les xarxes socials, amb la intenció de transmetre el missatge de la manera més visual possible. Els temes que vam voler tractar van ser: l’elevat consum energètic, el transport i els desplaçaments, la decoració sostenible, els àpats, els regals i les joguines i per últim els residus i els embolcalls. I relacionat amb el que treballàvem, vam entrar una pregunta a l’Ajuntament on demanàvem el detall de la despesa que suposa l’enllumenat nadalenc als carrers. Aproximadament uns 28.000€ (IVA inclòs), una despesa que ens sembla exagerada, més encara si ho comparem amb municipis propers i similars on aquesta despesa es redueix fins a un 18%. Ens agradaria veure un consum elèctric més conscient per part del nostre Ajuntament.

La campanya ha sigut tot un èxit. Tanquem aquest bloc amb la sensació que tot i la feina feta, a la lluita ecologista encara li queden moltes batalles per guanyar, en especial a la nostra comarca de tradició agrària.

I comencem un nou bloc. Durant els tres mesos següents us animem a construir feminisme amb nosaltres #construïmfeminisme.

Una de les imatges de la campanya de Nadal #ContruïmEcologisme Una de les imatges de la campanya de Nadal #ContruïmEcologisme