ACTUALITAT: OPINIONS

Otger Vendrell Secretari d'activisme

Davant d’aquesta falta de resposta, la societat ha fet un pas endavant i s’ha compromès a garantir els drets d’acollida que han estat denegats a les persones migrades. En aquest context, els Països Catalans s’han erigit capdavanters en l’acollida d’aquestes persones i s’han pres iniciatives com Open Arms o Volem Acollir, iniciatives que han comptat amb un gran suport de la gent i han dut a terme missions on s’han salvat milers de vides.  Des del Jovent Republicà ja fa anys que lluitem per combatre tant el racisme com tota la resta de discriminacions per raons de gènere, procedència, sexualitat o economia. Ara, el Jovent Republicà hem…

Comparteix: Seguir llegint...

Maria Galindo

Es va vendre com un text consensuat, democràtic i popular; tot i haver estat redactat entre set homes. El que avui es celebra es la falsa transició de la dictadura franquista a un estat aparentment democràtic, només amb la redacció del que li diuen la “Carta Magna”. S’ha venut com un moment de pau, consens, perdó i unitat; idea a la que la dreta es segueix aferrant després de 40 anys. Un text redactat només per homes i que a més a més alguns havien format part del govern feixista, deixa entreveure que la transició va estar tutelada pel mateix…

Comparteix: Seguir llegint...

Marc Graells Secretari de Finances

El problema és que actualment totes aquestes fites aconseguides per les treballadores al llarg del temps estan en perill, retrocedint així en el temps on els drets laborals eren deficitaris i perdent l’estat del benestar. Els contractes laborals són molt precaris, sent una gran part contractes temporals i d’una gran inestabilitat. Aquests són els més utilitzats, ja que tenen un cost econòmic menor per les empreses i els permet contractar i acomiadar al seu gust. A més serveixen per maquillar les dades d’atur des del govern i així donar una falsa sensació de recuperació econòmica. A tot això cal afegir-hi que les dades sobre…

Comparteix: Seguir llegint...

Queralt Malé Bas

En les cultures modernes l’arrelament romàntic ha suposat el model que fonamenta una parella estable. Aquest sentiment és concebut des d’una perspectiva centrada en el desig sexual i la luxúria. En aquest sentit, l’amor romàntic promet l’eterna estimació entre les parelles, l’amor exclusiu i incondicional, provocant una dependència efectiva entre ambdues persones. Des de petits hem normalitzat aquest patró de relacions. Ho hem vist en les pel·lícules d’animació, on se’ns mostren dones passives, sense aspiracions però precioses,  i l’única esperança que tenen en la vida per ser felices és trobar el príncep dels seus somnis per prometre l’amor etern. A mesura que…

Comparteix: Seguir llegint...

Alba Saladie León Secretària d'Igualtat

Feia alguns mesos que sentíem parlar de la vaga feminista, però hi havia col·lectius que no hi confiaven. Malgrat totes les dificultats, les entitats feministes d’arreu van convocar la vaga feminista, de tota la jornada, de consum, laboral, estudiantil i de cures. Volíem aturar-ho tot per començar a teixir la societat de nou, per evidenciar que sense la meitat de la població el sistema no se sosté. I així ho vam fer, vam demostrar que sense nosaltres, el món es para. La vaga del 8 de març va ser un èxit, les diferents manifestacions que es van convocar arreu van ser les més…

Comparteix: Seguir llegint...

Elna Vendrell Auleda Secretària de Política Municipal

L'1-O va començar el 30 de setembre. Certament, feia mesos que havia començat però, el 30 de setembre a les 23h ens van obrir els col·legis electorals a Sant Joan Despí. Va ser llavors quan vam sentir el primer dels molts aplaudiments que escoltaríem durant el llarg diumenge. En aquell moment, també, va ser quan ens vam dividir en dos grups: aquelles persones que teníem alguna responsabilitat organitzativa per procurar que tot anés el millor possible, i aquelles qui van tenir les ganes i l'esperit de donar-ho tot, quan calgués, encarregats de protegir els col·legis.  Jo, "formant part" de l'organització, amb els…

Comparteix: Seguir llegint...

Mar Besses, Secretària de Campanyes de les JERC Sant Joan Despí

La policia espanyola no va efectuar cap detenció ni investigació aquella mateixa nit ni tampoc l'endemà. La Guàrdia Civil només va detenir als amics d'Agulló i els va tenir retinguts tota aquella nit. Només un dels agressors, Pedro Cuevas, va ser condemnat a 14 anys de presó, dels quals només en va complir quatre, acusat d'homicidi després d'haver-se confessat autor de la navellada que va posar fi a la vida de Guillem Agulló. La resta d'acusats van quedar absolts i un d'ells, dies després va participar en una altra agressió amb navalla a València. Cuevas, en sortir de la presó, es va presentar a…

Comparteix: Seguir llegint...

Otger Vendrell

Les JERC Sant Joan Despí hem iniciat el blog #construïmfeminismes en el qual estem duent a terme diferents activitats enfocades a crear consciència feminista entre els i les joves de la ciutat, i entenent que la festa de carnaval mobilitza al jovent del poble, trobo interessant fer-hi incís. Hi ha algun tipus d'influència masclista en les disfresses que fem servir durant aquestes dates? Crec que sí. Penso que les diferents disfresses que podem comprar per carnaval són cada cop més provocatives, especialment aquelles dirigides a les dones. Això no hauria de ser un problema si cada dona escollís lliurement com es…

Comparteix: Seguir llegint...

Alba Saladie, portaveu JERC Sant Joan Despí

Una notícia com aquesta sempre resulta esgarrifosa, però quan ho veus tan a prop... Fa uns mesos una dona era assassinada a Esplugues, i fa alguns mesos més, a Sant Feliu lamentàvem un altre cas. Aquests són els que més sentim, però cada mes es donen casos de violència masclista arreu de l’estat. No, no són casos puntuals, ni fets casuals. No és simple violència i prou. Aquesta violència té cognom, parlem de violència masclista. A la llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista s’exposa que “La Llei utilitza l’expressió violència masclista perquè el…

Comparteix: Seguir llegint...

Què passa? A Catalunya, el fet de viatjar en tren s’ha anat convertint en una tasca feixuga i incòmoda, ja que els trens acumulen uns retards que van des de pocs minuts fins a uns llargs períodes de temps i, trajectes que es podrien fer ràpidament, passen a ser llargs viatges. Els i les joves anem a treballar, a estudiar, de festa, o a altres llocs. No hauria de ser una incertesa l’hora que pujarem al tren o l’hora d’arribada al nostre destí.   Per què passa? Aquests retards són deguts al mal estat de les vies, les catenàries o…

Comparteix: Seguir llegint...