< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

08.03
2021
Dones en Política: el Futur de la Governança Global

​La política ha estat sempre un espai liderat majoritàriament per homes. Les dones han estat excloses i invisibilitzades tant als alts càrrecs públics com a les presidències dels partits. Segons un estudi realitzat per les Nacions Unides1, només hi ha 10 presidències i un 21% dels ministeris d'arreu del món ocupats per dones. Malgrat això, els últims anys hem pogut veure com cada cop a més d'aquests espais hi apareixien dones més fortes i disposades a fer-se sentir. No només hi som, sinó que liderem com a exemple a seguir. Ha quedat demostrat que els països amb dones presidentes o amb alts càrrecs al govern són aquells que han sabut gestionar millor la crisi de la Covid-19 i han tret millor resultats tant en l'àmbit sanitari com en l'econòmic i social.

Un clar exemple és Nova Zelanda, actualment un dels països amb menys casos de coronavirus i menys morts al món. A dia 28 de febrer, només tenien 4 nous casos i 65 actius d'una població de gairebé 5 milions d'habitats, i el nombre total de morts des de l'inici de la pandèmia no supera els 2.300. Jacinda Ardern començà a presidir el país l'any 2017, quan només tenia 37 anys. La seva estratègia es basà en eliminar la famosa corba de contagis, en comptes d'aplanar-la com la majoria de països volien fer. Va imposar el confinament només amb 6 casos confirmats al país i va tancar fronteres a estrangers.

Tsai Ing-wen ha sabut eliminar quasi completament el virus a Taiwan. I és que a aquest país Asiàtic només hi ha hagut 6 morts i 429 casos confirmats. A més, Taiwan ha estat un exemple de solidaritat enviant milions de mascaretes a Europa i els Estats Units. Al desembre, quan el govern xinès ni ta sols havia tancat Wuhan, Ing-wen va prohibir tots els vols procedents d'aquesta ciutat, evitant així el confinament domiciliari i superant la pandèmia gairebé abans que el virus entrés al país.

Islàndia va introduir la innovadora estratègia d'oferir tests gratuïts a tota la població. Això, juntament amb un sistema de rastreig i aïllament de contagis, han fet que es pugui evitar també el confinament domiciliari, i el virus només ha cobrat 10 víctimes d'entre els 360.000 habitants islandesos. Al capdavant del país trobem Katrín Jakobsdóttir, presidenta des de 2017.

Malgrat les dificultats i els nombrosos obstacles per accedir-hi, les dones ens estem fent pas a la política i hem arribat per quedar-nos i fer-nos sentir. Esperem que els reptes imposats pel coronavirus siguin el primer pas per acceptar d'una vegada que és necessari un canvi institucional a nivell global per permetre l'accés de les dones a la governança. Com diu la Jenn Díaz aDona i Poder: "No tan sols volem ser-hi, sinó que no volem ser-hi per mirar-nos-ho, no volem ser-hi per constar i prou i, finalment no volem ser-hi a qualsevol preu ni de qualsevol manera. Volem ser-hi per intervenir".
 
 
https://www.unwomen.org/es/what-we-do/leadership-and-political-participation/facts-and-figures
 

8M, dia de la dona treballadora 8M, dia de la dona treballadora