2019
Tots i totes hem estat passejant algun cop, la vigília de Sant Jordi, pels carrers dels nostres barris i/o viles i hem topat amb una paradeta, taller o cartell informatiu sobre el Dia de la Terra.
No és un dia que es reivindiqui tan sols a Catalunya, sinó que és reconegut com a dia festiu en diversos països del món, organitzat des de la coordinadora mundial Earth Day Network.
No és un dia festiu qualsevol, o almenys aquesta no és la intenció dels qui ho organitzen. Es tracta d’una jornada amb objectius educatius, culturals i socials en la que s’oferten diverses activitats amb caràcter didàctic i lúdic amb “Fem que cada dia sigui el Dia de la Terra!” com a lema principal. Aquest lema és un recurs molt útil per entendre el què es pretén amb aquest dia, on els valors que predominen són els ecologistes:
L’objectiu és fer conscients els ciutadans i ciutadanes d’arreu que tenen molt a fer en quant el futur del nostre planeta, que cada cop està patint més deterioraments a causa de la negativa petjada que hi està deixant l’ésser humà i que es veu reflexada en el canvi climàtic, que pot produir grans impactes negatius no només en les generacions que vindran, sinó també en els i les joves que actualment habitem el planeta.
Vivim en un moment crític, en el que calen mesures eficaces, i no més paper mullat, tant per part de les diverses institucions (locals, regionals, nacionals, continentals i globals), com també per part de col·lectius empresarials, escolars, associacions… i, no menys important, cadascú a títol individual.
Calen esforços per part de tothom: tenir més presents que mai les tres R (reciclar, reutilitzar, reduir), pensant-nos dues vegades a l’hora de comprar qualsevol producte si és estrictament necessari que porti certs embolcalls o si podem tornar-los a utilitzar; preservar els recursos naturals i apostar per fonts d’energia renovables i no contaminants; acabar amb la desforestació de boscos i espais naturals; protegir les espècies, cada cop més nombroses, en perill d’extinció; substituir el plàstic per altres materials reutilitzables/que no generin residus…
Aquest és l’esperit que pretén fomentar el Dia de la Terra, que la preocupació envers el planeta ha d’anar més enllà d’un dia concret, i s’ha d’estendre la idea de que, si volem continuar vivint i que els altres visquin, cal que tots i totes hi posem el nostre granet de sorra.
Perquè els nostres ideals i les nostres paraules es traslladin en fets, proposem, entre d’altres, promoure un model de festa amb menys impacte ambiental, ja que no pot ser que els nostres parcs, places i platges es despertin plenes de residus (que afecten no només la convivència, sinó també la vida de la nostra fauna i flora) després d’un cap de setmana de festa.
Els joves, com a ciutadans del present i el futur, hem de donar exemple. Per això, també promourem l’ús de la bicicleta (facilitant carrils bici segurs i amples), una tarifa més baixa pels joves a l’hora d’agafar el transport públic i una millor xarxa d’autobusos que connecti àmpliament la ciutat.
Altres propostes que posem sobre la taula són la creació d’espais verds, entenent que fan que una ciutat sigui més viva i agradable; augmentar la recollida selectiva de residus i impulsar progressivament el porta a porta pels barris de la ciutat; recolzar l’economia circular i qui la practica; reduir els residus a totes les dependències públiques de l’Ajuntament i promoure tant l’agricultura urbana com la reutilització d’aparells elèctrics.
Tenim ganes de treballar per fer de Barcelona una ciutat verda i compromesa, al servei del ciutadà i plenament involucrada amb el planeta.
Laura Acosta, Secretària d’ecologisme del Jovent Republicà de Sant Martí.