2019
"Les ciutats són el reflex, també, d'un model d'estructura patriarcal. Som a les portes de les eleccions municipals, eleccions de canvi i de replantejament de la ciutat. Volem aprofitar aquesta oportunitat per propiciar un canvi real per les dones i per tots aquells col·lectius oprimits pel patriarcat. Volem que la ciutat tingui esperit republicà, d'igualtat d'oportunitats i feminista."
El passat 8 de Març, dia internacional de la dona, vam ser presents un cop més en la jornada reivindicativa, com no podia ser d'una altra manera. Els i les joves del districte, juntament amb d'altres dels Països Catalans, vam sortir per expressar que no tolerarem ni acceptarem desigualtats, assetjaments o agressions al nostre entorn. Aquest model patriarcal s'enfonsa gràcies al moviment transversal i intergeneracional generat arreu del territori. Segons la Generalitat, la vaga feminista a les universitats catalanes va tenir un seguiment del 72,44%. Les joves ja n'estem fartes i sortirem al carrer a reivindicar els nostres drets tantes vegades com faci falta, perquè som el futur, perquè la revolució serà aviat, i perquè aquesta serà feminista. Hem de seguir treballant en aquesta línia, promovent un canvi en els rols de gènere de la nostra societat, només així combatrem el patriarcat.
Les ciutats són el reflex, també, d'un model d'estructura patriarcal. Som a les portes de les eleccions municipals, eleccions de canvi i de replantejament de la ciutat. Volem aprofitar aquesta oportunitat per propiciar un canvi real per les dones i per tots aquells col·lectius oprimits pel patriarcat. Volem que la ciutat tingui esperit republicà, d'igualtat d'oportunitats i feminista.
Tornar a casa quan és fosc a Barcelona no és fàcil. No volem que els carrers siguin còmplices de les agressions als nostres barris, volem estar protegides i sentir-nos segures en tornar a casa. És per això que necessitem un replantejament i una revisió de l'estructura i el funcionament de la ciutat. En parlar d'urbanisme feminista, parlem de l'enllumenat dels carrers, parlem de l'amplitud, de la visibilitat, etc.. Parlem d'observar i dissenyar l'espai públic des dels ulls d'una dona. En definitiva és la idea republicana i feminista de posar les persones al centre, totes. Dissenyar i construir en perspectiva de gènere no només beneficia a les dones, sinó que també beneficia a les persones en edat avançada i persones amb diversitat funcional, col·lectius sovint oblidats.
Com a Jovent Republicà de Sant Martí sempre hem treballat per a fer front a les agressions sexuals als espais d'oci nocturn del districte, i seguirem treballant perquè considerem que és intolerable i cal una resposta urgent, col·lectiva i contundent. Fa un any va néixer la campanya amb el hastag #AlçaLaVeu, i sovint sortim a repartir pamflets per informar a les joves de com fer front a aquestes situacions, i també interpel·lant a la resta de la ciutadania a no silenciar aquestes actituds sinó combatre-les. Volem gaudir de la nit, de la festa i de la gent sense estar en perill. Per aquest motiu defensem que les administracions encara no fan prou per a prevenir i minimitzar aquestes agressions. Defensem la necessitat de crear un segell antimasclista per a tots aquells locals d'oci i restauració que s'acullin a la signatura d'un protocol antimasclista municipal. Enfront del perill, lluita col·lectiva.
D'altra banda, si les polítiques públiques no tenen en compte el 51% de la ciutadania, no haurien d'anomenar-se públiques. La política ja no només és cosa d'homes. Gràcies a dones lluitadores i combatives, les dones hi som presents, però no és suficient. Cal un compromís ferm per aconseguir la plena paritat en tots els òrgans de l'Ajuntament, i hem de tendir cap a polítiques públiques amb perspectiva de gènere. Creure'ns la lluita per la igualtat com a pròpia, i treballar plegats per assolir l'objectiu d'erradicar les desigualtats presents.
Les dones hem vingut per quedar-nos, per transformar la ciutat cap a la plena igualtat, i desmuntar amb valentia tots els vestigis del patriarcat.
No voldria acabar sense fer una especial menció a la Dolors i a la Carme, dues dones que porten 355 i 394 dies a la presó, dones lluitadores, compromeses i involucrades en les lluites feministes. Hi són de manera injusta per defensar drets col·lectius i fonamentals, drets de tots i totes. No permetrem que les lluites quedin envà, arribarem fins al final per fer-les lliures, i per aconseguir la república i la capital feminista que desitgem.
Juntes som invencibles.
Clàudia Samsó Zamora, Secretaria d’Organització del Jovent Republicà de Sant Martí.