< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

11.04
2019
REIVINDIQUEM EL TREBALL DIGNE: TRENQUEM AMB LA PRECARIETAT!

"Un aspecte que creiem que és de màxima importància és la formació en matèria de drets i deures laborals del jovent. Necessitem trencar aquesta relació de subordinació i dependència entre empresari i treballadors, i la solució és la formació. No podem permetre que les mentides, enganys i coaccions obliguin a la ciutadania a realitzar unes tasques, o que es donin unes condicions, que no concorden amb el contracte laboral. En matèria de drets laborals, la desinformació significa: precarietat, inestabilitat, inseguretat i desigualtat."

Per a la majoria de la societat, la crisi que es va iniciar a 2007 va suposar una retallada de drets, que va donar lloc a una pitjor qualitat de vida. A la ciutadania se’ns van negar drets tant bàsics com el del treball digne, com a conseqüència de l’aprovació del Reial Decret-llei 3/2012, també conegut com a Reforma Laboral del 2012.

El jovent va ser un dels col·lectius més afectats per la reforma, es van introduir mesures que van donar la llibertat a les empreses per crear contractes precaris i acomiadar als treballadors, en alguns casos, sense la indemnització corresponent al perjudici que s’estava generant.  


Algunes de les mesures legals que es van aplicar van ser: la flexibilitat que caracteritza els contractes de formació i aprenentatge, on s’estableix que la durada del període pot ser de tres anys i s’eleva fins als trenta anys d’edat del treballador. Això suposa que el jovent romandrà en situació d’inestabilitat i salari reduït durant anys, i creem un risc molt perillós en quant permetem que la formació esdevingui una fórmula d’abaratiment del treball.

També es va eliminar la prohibició de realitzar hores extraordinàries en el cas dels contractes a temps parcial, creant les conegudes hores “complementaries”. Aquestes només han suposat un augment d’hores de treball efectiu sense pagar, que significa que degut a la crisi no només treballem amb pitjors condicions, sinó també amb un salari més baix.


Mitjançant aquesta reforma, es va augmentar el poder empresarial a l’hora de modificar les condicions de treball i es va reformar el sistema de negociació col·lectiva. Amb l’única finalitat d’augmentar el poder per part de la patronal (empresaris) i que implica una situació de desprotecció dels treballadors.  


Totes aquestes mesures implantades només ens indiquen que la reforma laboral, va ser una eina de l’estat que ha suposat, acomiadaments, rebaixades de salaris a nivells de Salari Mínim Interprofessional, hores de feina efectiva sense pagar, empitjorament del nivell de vida de la ciutadania que va deixar a famílies sense ingressos i un total de 135.500 joves a l’atur a Catalunya a finals del 2018, segons dades de l’IDESCAT.


És per això que des del Jovent Republicà de Sant Martí, volem donar solució i resposta a totes aquestes situacions de precarietat amb la creació d’un nou model laboral, que contemplarà diverses mesures amb una finalitat molt clara, la millora de les condicions laborals i l’augment de l’ocupació.


Primerament, creiem que és de màxima necessitat establir un Salari Mínim Interprofessional de Ciutat de 1.100€ al mes, una xifra que no només significa un sou mínim mensual, sinó que també significa futur, formació, i treball de qualitat. Reivindiquem uns salaris que ens permetin al jovent construir el nostre projecte de vida.


Un aspecte que creiem que és de màxima importància és la formació en matèria de drets i deures laborals del jovent. Necessitem trencar aquesta relació de subordinació i dependència entre empresari i treballadors, i la solució és la formació. No podem permetre que les mentides, enganys i coaccions obliguin a la ciutadania a realitzar unes tasques, o que es donin unes condicions, que no concorden amb el contracte laboral. En matèria de drets laborals, la desinformació significa: precarietat, inestabilitat, inseguretat i desigualtat.


També considerem molt important augmentar l’ocupació juvenil i la seva qualitat. Per això proposem en primer lloc, negociar amb els sindicats més representatius i la patronal per arribar a un acord que contingui la quota mínima de persones joves a les empreses mitjanes i grans de la ciutat. En segon lloc, una quota de contractació juvenil a les administracions públiques. I en tercer lloc, la promoció de contractació de persones joves a les PIMES, establint incentius fiscals per aquelles que contractin de manera indefinida i a temps complet des del primer moment.


En conseqüència a tot el que hem esmentat, des del Jovent Republicà de Sant Martí, exigim que s’elabori un nou model laboral que haurà de fonamentar-se en la cooperació, la negociació col·lectiva i la igualtat. Un model que vetllarà perquè mai més es generin desigualtats a la feina, i que garanteixi la inserció dels joves al mercat laboral amb un sou i uns drets estables i suficients.


Un model que trenqui amb la subordinació i la dependència, i que ens permeti viure dignament a totes i tots.

Alba de Pablo, militant del Jovent Republicà de Sant Martí

 

Un model que ens permeti viure dignament Un model que ens permeti viure dignament