< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

25.11
2016
Les JERC Sarrià-Sant Gervasi reclamem la visualització de les dones al llarg de la història

De cara al 25 de novembre, dia internacional per l'eliminació de la violència contra la dona, des de les JERC Sarrià-Sant Gervasi impulsem una campanya digital amb una sèrie d'imatges recordant set dones que van excel·lir en els seus camps i que, pel sol fet de ser dones, no van ser reconegudes.

Les JERC Sarrià-Sant Gervasi lluitem una vegada més contra la violència masclista. A Barcelona, per cada carrer amb nom de dona, n'hi ha sis amb nom d'home i aquesta delinqüència és producte de la violència estructural. Seguim amb la campanya que vam iniciar de cara al vuit de març, perquè hem de seguir reivindicant que les dones siguin recordades.  Al març, recordàvem 11 científiques que, pel fet de ser dones, no van rebre el reconeixement que mereixen i ara posem sobre la taula set dones més d'altres àmbits, per demostrar que la història no ha d'oblidar-les. Això també és violència.
 
Recordem aquelles dones que van ser oblidades o ignorades en favor d'homes que van fer treballs o aportacions semblants, com la primera persona programadora d'un computador, la primera dona ministra a Espanya i a Europa -que a més va fer el primer projecte de llei de l'avortament-, importants escriptores o activistes. El masclisme no només està present en el camp de la ciència, la política o la literatura sinó que està establert a la nostra societat de forma estructural i és per això que volem visibilitzar qualsevol tipus de violència vers la dona, des d'un rebuig profund.
 
Sortim al carrer desplegant pancartes a diversos llocs del districte per manifestar el nostre rebuig davant la violència masclista i recordem altres dones que també van ser oblidades dedicant-los un carrer dels barris de Sarrià-Sant Gervasi. Canviem aquells que no es mereixen un carrer per dones que han estat oblidades pel sistema patriarcal que se'ns ha imposat. 
 
Des de les JERC Sarrià-Sant Gervasi rebutgem la idea de deixar en l'oblit aquestes dones que mereixen el reconeixement que no van rebre en el seu moment. Les dones han format i formen part de la història, i volem aprofitar un dia com el 25N per dir NO a qualsevol tipus de violència contra elles.
 
#25N #aixòésviolència 
 
Les set dones en qüestió són les següents:
 
-Frederica Montseny: ministra de sanitat durant la Segona República. Va ser la primera ministra a Espanya i Europa, i va fer el primer projecte de llei de l'avortament.

-Lise Meitner: va formar part important de l'equip que va descobrir la fissió nuclear, però el premi Nobel se'l va endur el seu company Otto Hahn.

-Rosa Sensat: va realitzar una tasca notable de divulgació dels nous corrents modernitzadors de l’ensenyament i, en particular, va defensar l’accés de la dona a la cultura i l’educació.

-Ada Lovelace: matemàtica, física i considerada la primera programadora en la història dels computadors. Va ser capaç d'idear algorismes per màquines electròniques fins i tot abans que existís l'electricitat.

-Maria Teresa León Goyri: avantguardista i rupturista. Va combinar la sensibilitat artística amb el compromís polític, convertint la cultura en una arma de lluita.

-Montserrat Roig: escriptora, activista antifranquista i feminista, conceptes que va afegir a les seves obres.

-Dolores Ibárruri: coneguda com "La Pasionaria", va ser una política espanyola durant la Segona República, molt implicada en la lluita pels drets de les dones. D'ella en van quedar frases com "Las mujeres, fuesen de la condición que fuesen, eran seres libres para elegir su destino".

Les JERC Sarrià-Sant Gervasi reclamem la visualització de les dones al llarg de la història Les JERC Sarrià-Sant Gervasi reclamem la visualització de les dones al llarg de la història

ARTICLES RELACIONATS