< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

14.05
2018
El Jovent Republicà al·leguem contra els projectes de prospeccions petrolieres.

Les Joventuts d’Esquerra Republicana diem NO a les prospeccions petrolieres i apostem per un canvi de model energètic 100% renovable. Per aquest motiu, aquest mes al·legarem contra el projecte MEDSALT-2. A continuació presentem una guia de com al·legar.

El passat 21 d’abril de 2018, el BOE publicava l’inici del tràmit d’informació pública del projecte de prospeccions petrolieres Uncovering the Mediterreanean Salt Giant (MEDSALT-2), dins del procediment d’anàlisi d’impacte ambiental ordinari. El promotor d’aquest projecte és l’Instituto Nazionale di Oceanografía e di Geofisica Sperimentale (INOGS) de Triestre (Italia) i afecta l’àrea de la mar Mediterrània compresa entre les illes d’Eivissa i Mallorca i el sud-est d’Eivissa i Formentera, zona de gran valor ambiental.
 
Aquest projecte ja va ser tramitat el 2016 com a procés simplificat i no aconseguí l’autorització del MAPAMA pels seus potencials impactes. Així i tot, aquest cop sembla que es tornarà a intentar la tramitació. Què podem fer? A continuació es detallen tots els passos necessaris per poder al·legar al projecte i intentar d’aquesta forma aconseguir la nova negativa a la tramitació.
 
Totes les dades aportades en aquest article han estat extretes de la pàgina web oficial d’Aliança Mar Blava, organització pitiüsa sense ànim de lucre que manté des de fa uns anys la lluita contra les prospeccions petrolieres.
 
A continuació, resolem totes les preguntes i dubtes de com podem al·legar i intentar aturar aquest projecte.
 
Fins quan tenim per presentar al·legacions?
 
El termini oficial per presentar al·legacions és d’un mes contat des de la publicació al BOE. Per tant, l’últim dia per presentar al·legacions és el pròxim 21 de maig, inclòs.

IMPORTANT! NO ESPEREM A ÚLTIM MOMENT PER PRESENTAR-LES
 
 
Qui pot presentar al·legacions?
 
Pot presentar al·legacions qualsevol persona major d’edat, sigui o no resident a l’Estat Espanyol.
 
 
Com es pot presentar una al·legació?
 
Aliança Mar Blava ha preparat un format d’al·legació el qual es pot trobar al següent enllaç:
 
https://alianzamarblava.org/es/alegar-proyecto-medsalt-2/
 
Per presentar les al·legacions hi ha diverses opcions:
 
 

  • Telemàticament:
 
Per presentar una al·legació telemàticament s’ha de disposar d’algun tipus de certificat digital ( firma electrònica, DNI electrònic, sistema @Clave) que t’habiliti per seguir el procediment per Internet.
 
En cas de disposar d’aquests tipus de certificats, hi ha diverses opcions:
 
  1. A través de la seu electrònica del Ministerio de Asuntos Exteriores y Cooperación (MAEC).
 
Aquest portal no té un procediment específic a la seva web per registrat les al·legacions al projecte MEDSALT-2. Així i tot, es pot intentar, amb moltes limitacions, a través del servei de “Quejas y Sugerencias”.
 
Enllaç:  https://sede.maec.gob.es/clave/info/idp/58/ida/925
 
 
  1. A través de la “Red SARA” de la “Secretaría de Estado de la Función Pública”.
 
Es tracta d’un portal genèric que a través d’una sèrie de pantalles pots fer arribar escrits a qualsevol administració de l’Estat Espanyol, a qualsevol administració autonòmica i/o a moltes administracions locals.
 
Enllaç: https://rec.redsara.es/registro/action/are/acceso.do
 
 
  • En paper:
 
  Per al·legar mitjançant paper has de seguir els següents passos:
 
  1. Imprimir dues còpies del model d’al·legació que ha preparat Aliança Mar Blava. Enllaç: https://alianzamarblava.org/es/alegar-proyecto-medsalt-2/
 
  1. Emplenar les dues còpies de forma clara i firmar les dues còpies. (És possible que alguna administració només necessiti una còpia però la majoria en demanen dues).
 
  1. Apropar-se a una de les següents oficines de registre i presentar l’al·legació.
                   3.1. A l’oficina de registre de l’ajuntament de la teva localitat.
                   3.2. A l’oficina de registre de la subdelegació del Gobierno espanyol.
 
  1. En el moment del registre el funcionari que atengui a la persona que presenta l’al·legació haurà de fer entrega d’una còpia de l’al·legació i d’un justificant de presentació. Si el registre no és digital, han de segellar les dues còpies i han de fer entrega d’una de les dues còpies. És molt important que en el justificant de presentació i/o al segell que posin a les còpies de les al·legacions aparegui de forma clara la data en la qual s’ha registrat l’al·legació. (És la justificació d’haver-la presentada)
 
  1. El personal de l’oficina de registre s’encarregaran d’entregar-les a la “Dirección General de Relaciones Económicas Internacionales del Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación”. Aquest departament serà l’encarregat d’enviar resposta a totes les al·legacions.
 
 
IMPORTANT, si la persona no pot presentar l’al·legació a cap oficina de registre:

És molt important que en cas que la persona no pugui presentar ella mateixa l’al·legació a cap oficina de registre empleni l’apartat on dóna el consentiment perquè una altra persona la registri en nom seu.  
 
 
Des del Jovent Republicà animem a tothom a presentar al·legacions contra aquest nou projecte i demanem a les institucions que urgentment faixin camí cap a una transició energètica real i 100% renovable.

Al·leguem el MEDSALT-2 Al·leguem el MEDSALT-2