< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

21.07
2020
El Jovent Republicà de Menorca diem no a l'ampliació encoberta del Dic de Ciutadella

Davant la notícia anunciada la setmana passada del projecte d'ampliació del Dic de Ciutadella, el Jovent Republicà volem mostrar la nostra posició contrària a aquesta decisió continuista amb un model econòmic de consum i destrucció del territori i creixement turístic sense fi. Aquesta ampliació suposaria la instal·lació de quatre ducs d'alba per permetre l'arribada de vaixells més grans a Ciutadella, que en definitiva resultaria tornar a posar Menorca al servei dels turistes i les grans empreses d'aquest sector.

Aquest projecte planificat pel 2022 es pretén executar apel·lant a la seguretat, però suposarà que puguin arribar a Ciutadella vaixells de fins a 190 metres d'eslora, sense oblidar que a menys de 44 km aquests vaixells poden desembarcar sense cap inconvenient. Per tant, aquestes obres es deuen únicament als interessos de les companyies marítimes de portar vaixells cada cop més grans i des de més destinacions al dic de Son Blanc.

A més a més, segons el GOB Menorca es tracta d'ua intervenció irreversible sobre el medi, ja que l'obra prevista suposa l'encimentat del fons marí (en una zona habitual de posidònia) de 850 m2.

Per altra banda, aquestes obres tornen a obrir la possibilitat que alguns creuers puguin arribar al dic de Ciutadella. Tot i que l'actual Conseller de Mobilitat, Marc Pons, hagi afirmat que continuaran sense arribar creuers al Dic, la realitat és que aquesta passarà a ser una decisió política que podrà canviar en qualsevol moment, ja que aquestes obres habilitaran tècnicament el dic per a l'arribada d'aquestes embarcacions.

En aquest sentit, des del Jovent Republicà de Menorca demanam que s'aturi immediatament aquest projecte i que s'iniciï un debat sobre el model d'illa que volem en termes de sostenibilitat i model socioeconòmic. Altrament, volem assenyalar l'existència d'una competència entre el port exterior de Ciutadella, de Ports de les Illes Balears (Comunitat Autònoma), i el port de Maó, d'Autoritat Portuària de les Illes Balears (govern central), que és totalment contrària als interessos de Menorca. És per això que consideram que els dos ports haurien de passar a ser gestionats per una mateixa administració (que sigui la més propera possible a Menorca) amb el fi d'arribar a ser els menorquins qui tinguem plena sobirania i capacitat de decisió sobre totes les nostres infraestructures de transport, tan vitals en una realitat com la insular.


Prou projectes encoberts, volem decidir!

 

Dic de Son Blanc, Ciutadella de Menorca Dic de Son Blanc, Ciutadella de Menorca