2017
Manifest de les JER-Illes amb motiu de la Diada de Sant Jordi.
Cada any, quan acaba el mes d’abril, els Països Catalans revivim una de les tradicions més nostrades i que més ens uneix com a poble: la Diada de Sant Jordi. És una diada que combina molts elements: la celebració religiosa (sant Jordi és patró entre d’altres de Catalunya, Aragó, la ciutat valenciana d’Alcoi), la celebració cultural (el Dia del Llibre), la celebració amorosa (davant de l’importat de Sant Valentí) i totes juntes es sumen a la celebració nacional de la catalanitat. De tota la nació cultural catalana, els Països Catalans.
Però de vegades allò que ens identifica més com a poble, aquelles arrels més profundes que tenim i que ens donen identitat, exalta uns valors que conscientment o inconscientment volem canviar perquè ja no ens són propis i rebutjam. I les JER-Illes, des del nostre feminisme militant, volem reivindicar un Sant Jordi sense masclismes. Per això defensem que el llibre no sigui un regal per l’home i la rosa per la dona. No pot ser que una pràctica tan extraordinària i bonica, com és la de regalar un producte cultural (i per tant de coneixement i d’empoderament), sols la pugui gaudir la meitat de la població i esdevengui un element de discriminació. En una societat en què la xacra dels crims masclistes (i totes les conductes que hi ha sota aquest iceberg) és encara tan potent, és vergonyós que als homes se’ls consideri aptes per a rebre un regal complex com és el llibre mentre que les dones sols rebin una flor bonica. Amb totes les diferències que això comporta. Recordar sols que la mateixa llegenda de sant Jordi i el drac invisibilitza la princesa, únic personatge femení, ja que no se li atorga nom propi.
A més, aquesta dicotomia de gèneres home-dona està absolutament desfasada en una societat com l’actual en la qual aquest model de parella no és l’únic. Alhora en què hi ha una forta lluita per deslligar el gènere dels òrgans sexuals i entendre aquesta part humana, el gènere, com un fet sociocultural i no un fet biològic. Defensam, per tant, que per Sant Jordi tothom es regali un llibre i una rosa.
Per acabar, no ens oblidem de ressaltar la potència literària i cultural d’aquesta data, en la qual milers de persones surten al carrer arreu dels Països Catalans en un veritable acte de socialització cultural. Una data en què el gremi de llibreters, els amics, la família, els veïns, etc. exerceixen de veritables prescriptors de cultura. I on el comerç de proximitat guanya la partida a les grans plataformes multinacionals de venda en línia.
És per això que us desitjam una molt bona Diada de Sant Jordi igualitària, justa i plena de cultura!
Salut i república!