< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

22.02
2023
Trenquem amb la bretxa salarial, alcem-nos contra la desigualtat!

La bretxa salarial és la diferència entre el salari dels homes i el de les dones, que a Catalunya, tot i que sembla anar a la baixa, actualment és del 20,6%, que equival a un sou de gairebé dos mesos. En altres paraules, actualment és com si les dones féssim feina de franc durant dos mesos a l’any.

Aquestes dades varien en funció dels sectors, del grup d’ocupacions i de l’edat, però la diferència és més notable en les feines feminitzades, per tant, no podem negar que ens trobem davant d’una gran desigualtat salarial i com sempre, les dones som les perjudicades. És cert que l’increment del salari mínim interprofessional ha contribuït a fer descendir la bretxa, però és un fenomen complex que portem arrossegant durant molts anys.

Tot i que és molt important apostar per polítiques públiques que ajudin a rebaixar la diferència, la bretxa salarial és un problema social que necessita ser erradicat. Necessitem conscienciar a la gent i a les empreses sobre la importància de la igualtat retributiva entre homes i dones, perquè no pot ser que estant el 2023 un home cobri més que una dona per exactament la mateixa feina.
Diversos són els motius que porten a l’existència de la deferència de sous entre homes i dones, com per exemple: el sostre de vidre, una metàfora que fa referència a la dificultat que tenen les dones per accedir a alts càrrecs, o que les dones, encara avui en dia, es fan més càrrec de les cures de fills o d’altres familiars i, per tant, són les que més agafen reduccions de jornades i excedències.

Ens trobem llavors, davant d’una discriminació indirecta que expressa com globalment i sense comparar característiques específiques, les dones cobren menys que els homes, ja sigui per diferències en els complements salarials específics, una major valoració dels llocs masculinitzats, etc.

Tot això es tradueix en el fet que la bretxa salarial implica socialment que vivim sota les lleis del patriarcat que, com ja sabem, són desigualitàries entre homes i dones. Per a les dones la bretxa salarial suposa menys ingressos i, per tant, més dependència econòmica cosa que causa tenir un risc més alt de precarietat econòmica.
Ens volen submises i dependents, però ens trobaran de cara, lluitant per una societat més justa, més igualitària i feminista. Trenquem la bretxa salarial, alcem-nos contra la desigualtat i cremem el patriarcat!

22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial 22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial