< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

19.05
2021
Contra la crisi del capital, orgull rural!

Article escrit a dues mans per en Roger Brils i en Marçal Escartín, militants del Jovent Republicà d'Agramunt sobre la situació que viu el món rural i les mesures per fer-hi front.

El Jovent Republicà d’Agramunt, davant la situació de despoblament i precarietat  que pateix el món agrícola i ramader, volem reivindicar la dignitat pagesa i l’orgull del nostre territori. És per això, que com a joves independentistes i d’esquerres hem iniciat la campanya Contra la crisi del capital, Orgull Rural!. Una campanya de conscienciació, d’acció i de denúncia contra la situació i en pro d’un model beneficiós per al sector i en clau nacional.
 
Agramunt és el cinquè municipi amb més terres llaurades de Catalunya. Hem crescut envoltats de paisatges naturals immensos, de boscos frondosos, de persones entregades al món rural i en definitiva, d’un entorn envejable per a  qualsevol persona. La nostra pagesia, entre zones agrícoles, prats i erms custodia vora el 90% del territori dels Països Catalans. En les darreres dècades però, aquest ecosistema que hem habitat i mantingut sostenible durant generacions, es veu ara greument amenaçat, no només degut als processos industrials i a la contaminació mediambiental, sinó també als processos de despoblament i èxode rural, que actualment afecten als segments de la població més jove del nostre territori. Aquests fenòmens tenen diversos causants, però el més evident és la precarització progressiva del sector, que ha acabat degenerant en unes condicions laborals indignes, la mecanització total de molts processos agraris i la manca d'interès de l’administració per la prosperitat de la nostra terra, que és víctima de l’explotació del capital i de la terciarització desmesurada de les economies occidentals (tan sols un 1,6% de la població activa del Principat de Catalunya treballa al sector primari).
 
Per altra banda, no podem oblidar que el món està immers en una greu situació d’emergència climàtica, i el nostre país no se n’escapa. És per això que, per a nosaltres la transició ecològica és una prioritat. Per aquest motiu és necessari que als nostres pobles i ciutats, també a Agramunt, avancem cap a un model de producció energètica 100% renovable i pública, lluny del mercantilisme i del model econòmic que ens ha abocat al desastre ecològic. Un model econòmic que, volem recordar, ofega els petits productors, els pagesos i els llauradors, que bloqueja l’accés als productes de proximitat, i que té un impacte devastador per la sostenibilitat del nostre territori, pel seu caràcter liberalitzador, que ha causat la pèrdua d’una petita pagesia que no pot subsistir amb la forta competència de preus generada. No ens enganyem, el mercat no es regula sol. Hi hem de posar remei quan abans millor per revertir la situació de catàstrofe tant ecològica com socioeconòmica.

Contra la crisi del capital, orgull rural!
  • Roger Brils i Marçal Escartín
  • Militans Secció Local d'Agramunt
  • 02/07/2022
  • t: @
  • b: