< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

11.01
2022
El català, la nostra llengua

Amb la represa de les classes, el català segueix al punt de mira de l'Estat Espanyol, en aquest article es reflexiona sobre la situació de la llengua i es fan propostes per blindar-lo!

Ja és una cosa habitual que l'Estat vulgui oprimir les diferents llengües imposant el castellà sempre que pot, però li hem de fer front, fer un pas endavant i lluitar perquè això no passi.
 
Els tribunals de l'Estat sempre han tingut una tendència conservadora, una vegada més s'ha demostrat amb l'última resolució del TSJC que obliga al departament d'educació a impartir el 25% de les classes en castellà perquè, segons ells, "És residual". Una realitat ben diferent de la dels centres catalans, on cada vegada més, es parla castellà als patis, inclús en les classes que s'haurien d'impartir en català.
 
A l'àrea metropolitana la situació s'agreuja, on sol el 28,4% dels joves té el català per l'ús usual, a més a més, 8 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan una persona els parla castellà tal com alerta Plataforma per la Llengua.
 
Com a joves el nostre dia a dia es veu molt influït pel castellà, sobretot a les xarxes socials on grans plataformes com Instagram o TikTok no tenen el català com a idioma de visualització.
 
Ens han estigmatitzat fent-nos creure que si fem continguts en català, ningú els mirarà i hem de fer-los en castellà perquè puguin tenir repercussió aconseguint que si no tenim una base d’influencers que parlin en català, el públic no estarà acostumat i, per tant, no consumirà audiovisual en català.
 
El català és la nostra llengua, ens uneix a tots i totes, enforteix la nostra cultura, és un pilar fonamental i hem de ser inflexibles davant qualsevol atac.
 
Per aquests i més motius, salvem la llengua!

Article Defensem la llengua
  • Biel Lamparero
  • Militant del Jovent Pla d'Urgell
  • 02/07/2022
  • t: @
  • b: