< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

05.12
2023
LA CULTURA I LLENGUA CATALANA COM A EINES D'UNITAT I VERTEBRACIÓ NACIONAL

La cultura és aquell conjunt de valors, aptituds, ideologies i normes que imperen en una societat, però la cultura és molt més que això, serveix per a unir a totes les persones sota el mateix paraigua, serveix per a impulsar les tradicions i la llengua alhora que uneix a la gent davant d’una mateixa direcció.

En concret, la cultura catalana ha desenvolupat una identitat singular i universal. El seu caràcter, la creativitat, la capacitat d'absorció de les diverses influències i els valors que la caracteritzen, han forjat una cultura que és, alhora, nacional i compartida. Aquesta impregna amb força a Ponent i abasta tots els Països Catalans, des de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar.
 
D’aquesta en són exponents la sardana, el ball de bastons, els gegants, els castellers, les festes majors i totes i cadascuna de les diferents tradicions dels pobles i ciutats que conformen el nostre país.
 
Alhora, la llengua catalana ha esdevingut clau per a la unitat nacional i reivindicar un moviment identitari propi, que ha patit atacs i la repressió espanyola, per tant, cal mantenir-la i parlar-la amb tothom, perquè no volem ser “una regió més” de l’estat espanyol del qual ens volem emancipar, som i volem ser Països Catalans.
 
En conseqüència, quan parlem de la cultura i llengua catalana fem referència a molt més que la mateixa identitat, fem referència a la clau de volta d'un poble d'unir-se i buscar aliances per aconseguir allò que es proposa, tant és així que tot i la repressió imposada per l'estat espanyol al llarg dels anys i segles, ha prevalgut en el temps. Perquè un poble mai perd la seva identitat, la llengua i les tradicions permeten crear un fil roig que combat l'oblit i permet connectar les generacions alhora que les impregna d'aquests valors universals que ens defineixen com a societat i individus, els valors republicans.
 
Visca la cultura catalana i el català!

Article sobre cultura i llengua catalanes
  • Biel Lamparero i Cantó
  • Portaveu del Pla d'Urgell
  • 17/04/2006 Mollerussa
  • t: @
  • b: