< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

19.11
2023
La lluita del col·lectiu: tot el que hem conseguit i el que ens queda!

La lluita del col•lectiu fa molts anys que ens envolta, i tot i que en els darrers anys s’han aconseguit molts avanços i la nostra situació no és tant precària ni estem tant reprimides com abans, també és innegable que encara queden molts estigmes per a trencar.

Vivim envoltades de prejudicis que influencien la nostra conducta i com actuen i mostrem la nostra identitat, tant de gènere com sexual. La societat encara està definida per una serie de normes i arquetips, on la regla és ser hetero i cis-sexual fins que es demostri el contrari i aquesta persona “surti de l’armari” i expressi que, realment, no cau en aquest decret. Això no és més que un exemple en el qual el patriarcat i el capitalisme ens intenten tenir lligats a les seves cadenes, on no volen que ningú destaqui ni qüestioni el seu estat de poder. 

És innegable que el món en el qual vivim es troba envoltat per l’heterosexualitat, i tot i que cada vegada hem anat normalitzant més les diferents orientacions sexuals, tenim molta feina per endavant. Per exemple, ja n’hi ha prou de només parlar d’un model familiar a les escoles, format per un pare i una mare. Aquest, invisibilitza molts col•lectius i fomenta la repressió d’altres normalitats, com podrien ser les parelles homosexuals o les famílies monoparentals. 
 
És a dir, encara ens queda molt camí per a aconseguir una lluita plural i que accepti totes les identitats, sense discriminació ni prejudicis dins del propi col•lectiu, a més a més, hem de combatre els opressors en forma de grup i cohesionades, sense jutjar-nos i acceptant la història de cada persona. Cadascú viu la seva orientació d’una forma única, i l’últim que necessita el col•lectiu són diferències internes, que s’acaben transformant en debilitats. El discurs ha de ser ferm i clar. 
 
Des de Jovent Republicà optem per una societat lliure de LGTBIfòbia que accepti les diversitats que ens fan humans, sense rebutjar-les ni intentar canviar-nos. Som qui som, no és una etapa ni una condició mèdica que es pugui eliminar. Prou d’estigmatitzar la nostra orientació dins dels esquemes i prejudicis marcats per anys de repressió, gàbies i presons que impedeixen viure en llibertat. En unes altres paraules, reivindiquem la fi del sistema que ja fa massa anys que ens envolta i que condiciona la nostra manera d’expressar-nos i de comunicar-nos amb el món. 
 
En un altre punt, darrerament hem pogut observar clarament un increment dels atacs LGBTIfòbics, deguts fonamentalment per la falta d’empatia i predisposició a entendre les persones i els matisos de cadascuna; i com bé s’ha dit anteriorment, encara ens queda molta feina per a fer per a eliminar tots els prejudicis i expressions que usem inconscientment que infravaloren el col•lectiu. Reiterant-ho, denunciem aquestes conductes opressores basades en el desconeixement i la manca d’interès per informar-se. La formació és indispensable per a entendre correctament el món, i és un dels pilars fonamentals de Jovent Republicà.
 
En conclusió, prenem partit a favor del col•lectiu LGTBI+ i rebutgem els constants atacs envers aquest. A més, acceptem les pluralitats de cada persona sense prejudicis ni discriminacions.

Infografia sobre l'article de la lluita LGTB