< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

30.11
2016
Volem una Cova del Tabac lliure, defensem el Territori!

Volem reivindicar la importància de respectar i mantenir amb vida els patrimonis arqueològics i naturals del nostre territori. La terra és el símbol de la nostra identitat, del que som, de les nostres arrels, del que tenim i l’herència que deixem als que vindran per a què sàpiguen d’on venim.

La Cova del Tabac, amb ubicació a Camarasa, va despertar-se fa una setmana amb unes pintades i una brutícia que ens indigna. La cova, com se la coneix, és un punt habituat per senderistes, turistes i amants dels paratges naturals lleidatans. Les seves pintures rupestres van ser declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998, a més de la seva condició com a Bé Cultural d’Interès Nacional-Zona Arqueològica (BCIN). Tot i així, sembla que aquesta riquesa cultural que envolta la cova, és ignorada per gent incívica que es dedica a llençar-hi brossa, i embrutar aquest paratge natural amb escombraries i causant imperfeccions en les pintures originals.
Des de les JERC Ponent volem reivindicar la importància de respectar i mantenir amb vida els patrimonis arqueològics i naturals del nostre territori. La terra és el símbol de la nostra identitat, del que som, de les nostres arrels, del que tenim i l’herència que deixem als que vindran per a què sàpiguen d’on venim. Ens indignen aquests actes vandàlics i incívics que no respecten l’ecologisme ni la cultura. Les deixalles i la brutícia acumulades a l’entrada de la cova i als voltants d’aquesta, donen una imatge de deterioració i afecten la preservació de l’espai natural. La seguretat de la zona és necessària, així com el seu manteniment i protecció i per això demanem a les administracions supramunicipals com el Consell Comarcal de La Noguera i la Diputació de Lleida que ajudin al municipi de Camarasa a preservar aquest espai per a què continuï sent la Cova del Tabac i no passi a ser La Cova de la vergonya. Les inversions tant per la cultura com per al medi ambient mai són inversions perdudes, sinó necessàries i de futur per a tothom.
Les deixalles contaminen, de la mateixa manera que ho fan les esvàstiques que s’han trobat en les parets de la coneguda i transitada cova. Els joves manifestem el nostre rebuig vers aquests símbols feixistes i neonazis; símbols que no volem que tinguin lloc ni al carrer ni molt menys en la nostra cultura, en els nostres patrimonis naturals. Volem la Cova del Tabac neta, tal com la natura i la història dels nostres avantpassats la van conservar i mantenir.
El patrimoni, com la cultura, és intocable! I el feixisme, com els actes incívics, només embruten! Volem la Cova del Tabac neta i lliure de deixalles. Volem la Cova lliure de feixisme! Volem una Cova del Tabac plena de futur i estima! Per una Cova del Tabac lliure, defensem el territori!

Defensem la Cova del Tabac!