2018
Un any més les rebaixes ens mostren la cara més cruel d'aquesta societat: el consumisme en excés. Al Vallès Occidental hem de lluitar contra la precarització del treball i l'explotació laboral!
Per les festes nadalenques i les posteriors rebaixes, el consumisme evidencia que vivim en un sistema capitalista caduc i obsolet: genera desigualtats socials, es beneficia i promou el masclisme, depreda i destrueix el medi ambient, alhora que produeix una sobreexplotació animal, genera unes condicions laborals nefastes i menysprea les llengües minoritàries. En definitiva, vivim en un sistema que prioritza els diners per sobre de les persones i l’entorn, tot perquè quatre persones es guanyin la vida a costa de la feina de la resta. Per això, les Joventuts d'Esquerra Republicana aprofitem aquestes dates per impulsar una campanya contra el consumisme, sota el lema «Alerta: el capitalisme et consumeix». Volem posar de manifest quines són les conseqüències d’allò que comprem i animar a organitzar-se per construir una alternativa a un sistema que ens esta consumint.
En èpoques festives, els mitjans de comunicació i la publicitat juguen un paper essencial a l’hora d’enfortir el sistema, tot promovent un consum irresponsable, que és clarament patriarcal i insostenible. Observem com la publicitat divideix els regals per nens i nenes, perpetuant els rols de gènere des de ben petits. A això se li suma la publicitat sexista que cosifica la dona com a producte. Ens preocupa l’ús excessiu de plàstics i papers, llums nadalenques - enceses des de mitjans de novembre- , la deslocalització de les indústries i una producció i consum de carn industrial desorbitat.
Qui s’aprofita d’aquest consumisme desmesurat són els propietaris de les multinacionals i grans empreses, que exploten als seus treballadors (de qualsevol part del món) i que veuen maximitzats els seus beneficis. Al Vallès Occidental, una comarca amb una oferta comercial molt gran, no estem excents d’aquest fenomen social, de fet som una de les comarques on existeix una major implantació de cadenes multinacionals. Aquest elevat nombre de cadenes inciten d’una manera desproporcionada al consumisme, moltes vegades sense tenir en compte els impactes que això provoca en la societat, com pot ser la desigualtat entre consumidors. Els contractes precaris son la tònica a tota la comarca, de fet el 12,5% de les persones que treballen tenen uns ingressos al voltant dels 6.000€ i el 14,6% entre els 6.000 i els 12.000€.
També cal fixar-se en l’etiquetatge dels productes que consumim als Països Catalans. Malgrat el català és parlat per més de 10 milions de persones, paradoxalment, la majoria de productes no estan etiquetats en català. Segurament, això s’explica per culpa de la globalització i l’objectiu polític d’erradicar la nostra llengua, ja que etiquetar en català no representa un cos afegit més enllà del cost que representa etiquetar en qualsevol altra llengua.
Davant del sistema capitalista, que promou un model de consum profundament irresponsable, el jovent republicà cridem a organitzar-se per combatre’l i construir una nova alternativa ètica i local. Lluitem per un sistema que tingui en compte l’entorn, que deixi enrere l’individualisme i que posi les persones per sobre dels interessos de les multinacionals. Per un consum responsable, no ens deixem consumir!
#NoEtDeixisConsumir