2006
El passat dimecres, 20 de desembre, les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) van repartir informació pels carrers de Sant Cugat en contra del consumisme nadalenc i a favor de la solidaritat, el consum responsable i el comerç just. Aquesta acció fou el tret de sortida d’una campanya que any rere any realitzen les JERC–Sant Cugat per dates nadalenques i que pretén conscienciar els i les santcugatenques de la necessitat de no caure en la dèria consumista a què aboquen aquestes festes.
En els díptics que han editat les joventuts republicanes, hi ha una explicació del que és el comerç just i els motius pel qual és necessari i les formes amb les que s’hi pot col·laborar, realitzant un consum responsable. D’aquesta manera, es denuncien les baixes condicions laborals als països empobrits, sobretot entre infants i dones, i la sobreexplotació dels recursos naturals que es provoca, la qual pot esdevenir una de les fonts del canvi climàtic. Per lluitar contra aquest fenomen, les JERC-Sant Cugat proposen consumir només aquells productes necessaris, de comerç just, no bèl·lics, aliments frescos (no envasats), mobles amb el segell FSC (fusta de tala selectiva) i roba no feta mitjançant pells d’animals o explotació infantil, així com reciclar tot allò que ja no és útil, per tal que sigui utilitzat per d’altres que sí ho puguin aprofitar.
En el manifest que també hi ha en el díptic, les JERC-Sant Cugat s’oposen “radicalment a la dèria consumista en què el capitalisme ha reconvertit aquestes celebracions (si és que hi ha res a celebrar)”, afirmen que “només els infants de les famílies més riques veuran complerts els seus somnis” i animen els i les santcugatenques a “boicotejar les empreses multinacionals que atempten contra els Drets Humans” i a “qüestionar la raó última de la pobresa mundial: el sistema capitalista neoliberal”.
La portaveu de les JERC–Sant Cugat, Laia Carbó, ha defensat la necessitat de realitzar cada Nadal aquesta campanya perquè “és l’època de l’any en el qual el malbaratament de diners, productes i aliments es fa més clar” i perquè volen trencar la relació que s’ha establert entre “celebrar alguna cosa i haver de consumir desesperadament”. Segons Laia Carbó, “a altres estats europeus, com el francès o l’alemany, les despeses nadalenques són molt inferiors que a Catalunya i, a més, ens estan omplint a poc a poc el calendari amb festes foranes i inventades per tal que els i les catalanes consumim cada cop més”. Alguns exemples d’aquest fet serien “els dies del Pare i de la Mare, el Halloween o el dia de Sant Valentí”.
Els propers dies en els quals les JERC-Sant Cugat tornaran a sortir per informar la ciutadania seran el 30 de desembre i el 2 de gener de l'any vinent.