2008
PER UNA NOVA CULTURA DE L’AIGUA: Demanem responsabilitat a AGBAR!!
La gestió actual de l’aigua al Principat està ofegant les expectatives d‘una xarxa de distribució que sembla insuficient per abastir la majoria del país, ja que des de fa anys s’han ignorat els límits ecològics, la realitat i no hi ha hagut una planificació territorial ordenada, tampoc pel que fa a l’àmbit de l’aigua.
La qüestió de l’aigua està afectant directament els consumidors i ha generat un impacte social considerable malgrat que fins ara la nova Directiva Marc de l’Aigua havia anat consolidant i millorant l’eficiència i controlant la demanda. La situació de crisi ha obligat a la construcció, ni que sigui de carácter provisional, d’una canonada bidireccional per abastir amb l’aigua de l’Ebre l’Àrea metropolitana i les comarques adjacents, uns 5 milions de persones, que fins ara eixugaven el riu Ter afectant greument els seus ecosistemes i l’economia de la zona.
La construcció d’aquesta nova canonada anirà a càrrec de l’empresa AGBAR (Aigües de Barcelona) i volem posar de manifest el nostre descontentament per aquesta mesura perquè des de les JERC proposem un model de futur basat en l’autosuficiència,l’estalvi i la reducció del cabal precedent dels transvasaments que actualment estan en funcionament .
El nostre model de gestió passa per millorar efectivament la xarxa de subministrament d’aigua actual per evitar pèrdues com les que s’estant produint en els últims anys, així com controlar els usos recreatius i sumptuaris (piscines, reg) i pous i perseguir impositivament el consum desorbitat d’aigua.
Evidentment, apostem per una adequació més clara de la qualitat de l’aigua al seu ús, un reciclatge efcetiu de l’aigua en els mateixos edificis i un urbanisme no dispers que impedeixi un malbaratament de l’aigua i que aposti per anar introduint una doble xarxa de clavegueram per aigues fecals i pluvials, una doble xarxa de subministrament, per aigua potable i no potable.
Cal utilizar noves fonts com aigües freàtiques, pluvials i regenerar progressivament l’aigua de les depuradores per a usos no potables, o potables un cop tractada.
En definitiva, cal avançar cap a una gestió responsable de l’aigua i l’autosuficiència hídrica de les conques combinant mesures precises d’estalvi i de reutilització d’aigua amb la utilització de fonts i sistemes no explorats fins al moment.
Barcelona, 9 de maig
JERC Eixample