< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

17.01
2012
Monarquia "Catalana"

En aquestes darreres setmanes, si una notícia és destacada, és la que ens parla dels presumptes casos de frau fiscal i donacions públiques i privades a les diferents empreses i fundacions del Sr. Urdangarin. Un fet que està obrint la consciència d’una part de la ciutadania, en que comença a veure el negoci de la monarquia, i això com a mínim sempre és positiu. Ara bé, això també em desperta un seguit de preocupacions i preguntes que estan passant desapercebudes i que crec que hem de tenir en consideració:


1-    Per què, a part de les donacions a empreses i fundacions de l’Iñaki, no s’investiguen les donacions i regals a la Casa Reial, és a dir a en Juan Carlos o al Felipe?

2-    Per quin motiu empreses privades fan regals i donatius a l’Iñaki, en Juan Carlos o en Felipe? Què esperen rebre a canvi?

3-    Per què molts mitjans de comunicació de casa nostra  no parlen de que hi ha empreses del país que han fet donacions a les empreses de l’Iñaki i també a la Fundació d’en Felipe que porta el nom de Fundació Príncep de Girona? Esperem que en aquest cas, no hi hagi el mateix “negoci familiar”, o si?

4-     Per què el President del Barça va participar a una recol·lecta empresarial per renovar un dels iots d’en Juan Carlos segons recollia un diari esportiu ara fa uns mesos?

5-    Quin interès hi ha darrera de les donacions d’empreses i organitzacions com ESADE, la Caixa, Abacus, Freixenet, Caixa de Girona, Cambra de Comerç de Girona, Fundació Gala Salvador Dalí..., a la monarquia del país veí?

6-    Quin lloguer paga la Fundació Príncep de Girona a la UdG per mantenir la seva seu dins el Parc Científic i Tecnològic de la UdG?

En definitiva, potser ja començaria a ser hora que una part del teixit empresarial i institucional del nostre país, enlloc de destinar el seu esperit solidari per finançar i somriure davant de fundacions i organitzacions del país veí d’una dubtable sanitat legal, es dediquin a redireccionar els seus esforços solidaris a entitats catalanes, ja siguin amb finalitats socials, en investigació o en camps com la Solidaritat i el Codesenvolupament, en que en moments de crisis com els d’avui es troben amb greus dificultats per tirar endavant.

En tot cas, i mentre la burgesia Catalana i Empresarial segueixi al servei de la Monarquia “Catalana”, ens haurem de conformar a seguir-nos preguntant, com diria un conegut entrenador amb accent portuguès el “¿Porqué?” de tots aquests assumptes.

Opinió
  • Marc Puig i Pérez
  • Secretari d'Organització de les JERC CCGG
  • 29/03/2024
  • t: @
  • b: