< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

24.02
2010
Cementiri nuclear

Ja tenim aquí el MTC!!!!

Si si, aquí està a tocar com aquell qui diu. L’ajuntament d’Ascó ha aprovat portar la població candidata per acollir el Magatzem Temporal de Residus Nuclears Centralitzats.

Resulta una mica curiós el títol o més ben dit el nom que li han donat a aquesta instal•lació, perquè si alguna cosa té un magatzem d’aquestes característiques és que no s’hi troba absolutament res de temporal. Sinó que allò es quedarà allà fins al final dels temps. Puc suposar que l’ utilització de la paraula temporal té a veure amb qüestions de màrqueting, per poder vendre millor el nom. I si aquest MTC ve acompanyat d’un bon feix de bitllets i promeses d’inversions llavors ja es converteix en un producte d’alt standing, que de fet tots voldríem tenir a casa nostre!!

Però el trist del cas és que no estem fent broma, com podria sembla sinó que el nom és ben seriós i que aquestes instal•lacions són perilloses. Tant per la nostra salut com per la de l’entorn on es trobin.

És cert que els residus nuclears s’han de conservar en algun lloc, que ara mateix no els podem enviar a l’espai i que no els podem destruir. Per tant necessitem trobar aquest lloc, però.. CAL que aquest MTC es faci a Catalunya? Cal que s’hi faci quan ja tenim tres centrals nuclears? Cal que s’hi faci quan nosaltres ja produïm el 40% de l’energia de tot l’estat espanyol? Cal destrossar radioactivament encara més el nostre territori? Cal que venguem la nostra terra per diners i promeses d’inversions?

Hi ha gent que veurà en les reflexions que escriuré a continuació una certa obsessió, però és que es torna a fer evident la necessitat d’esdevenir un estat propi per poder decidir el nostre model energètic i negociar-lo d’igual a igual amb la resta d’estats de la Unió Europea. Perquè si la Generalitat de Catalunya, ara mateix, no té la competència per poder aturar un projecte d’aquestes característiques, ens podem plantejar moltes coses...

Reconec que el tema de l’energia nuclear té moltes contradiccions, que tots volem electricitat però ningú vol la central al costat de casa.

És cert que avui en dia molts plantegen que l’energia nuclear ha de ser l’opció de futur.. si el sistema de gestió d’aquesta energia continua siguent el mateix no cal gens, gràcies.

Opinió
  • Nil Papiol
  • Portaveu JERC Hostalric
  • 29/03/2024
  • t: @
  • b: