2018
El passat dia 15 de febrer, les JERC Sant Feliu vam organitzar un acte a la Biblioteca Montserrat Roig per formar-nos en valors republicans. Aquest acte formatiu obert al públic, es va realitzar gràcies als ponents convidats: Lluís Pérez, professor de ciències polítiques i encarregat de presentar-nos el republicanisme, i Tània Verge, delegada del Rector per a les Polítiques d'Igualtat de Gènere a la UPF que ens va parlar sobre feminisme.
La xerrada començà a mans de Lluís Pérez, que ens va parlar del republicanisme des dels clàssics, és a dir, de com eren les repúbliques en el seu origen, i defensà que una República no és només un estat sense rei. D’altra banda, també va explicar que hi ha dues maneres de controlar el poder públic, una a través de la descentralització del poder, l’altra fent que la ciutadania tingui dret a participar i ho facin pel bé comú.
Després de la seva intervenció, donà pas a Tània Verge, que va iniciar la seva part definint el feminisme com a llibertat de dominar les nostres vides, més que igualtat i lluita contra el patriarcat. A continuació, Tània mencionà les potes clau del masclisme (els estereotips, els rols i la divisió sexual del treball), defensà que les dones no necessitem als homes com a model de referència al que aspirar i recordà que el masclisme és un exercici col·lectiu, és a dir que toti que com a individu, una dona no hagi patit cap acció directa masclista, segueix estant subjecta a aquesta discriminació.
Enllaçant els dos temes, els ponents apuntaren que, en primer lloc el republicanisme reflexiona sobre com gestionar i minoritzar els conflictes entre grups diferents, i en segon lloc varen definir la fraternitat com a la garantia dels drets entre els ciutadans, tractant-nos com a iguals. Tot i així, també recorden que l’origen de la paraula és frater, germà en llatí, elecció de nom feta a propòsit, ja que abans les dones no estaven considerades ciutadanes. En canvi, la sororitat no és simplement la fraternitat en femení, sinó que pretén activar canvis i treballa la llibertat com a exercici col·lectiu, sense la idea de poder com a dominació, sinó de poder amb i per alguna cosa. Això implica que les dones canviïn les relacions entre elles, que hi hagi suport mutu i reconeixement.
Finalment, es conclogué l’acte amb una sèrie de preguntes dels assistents i es tractà el tema de com aplicar allò explicat en l’àmbit municipal. En aquest sentit, es recomanà deixar de banda el clientelisme, és a dir, que aquells qui tenen el poder a l’ajuntament evitin fer més cas als ciutadans propers a ells com a forma d’aconseguir vots, i millorar les normes creant un disseny institucional que ho faciliti.
Va ser un acte molt profitós, on gràcies al Lluís i la Tània vam poder aprendre més sobre uns temes tan complexos com ho són el republicanisme i el feminisme, i sobre com fer-los realitat.