< Tornar enrere

ACTUALITAT: OPINIONS

13.08
2020
El futur del català: contingut multiplataforma de qualitat en la nostra llengua

Fa uns mesos vaig fer un article parlant de la llengua entre els joves i vaig concloure que necessitàvem un canal o un espai d'oci en català, on les pròximes generacions de joves poguessin tornar a sentir-se còmodes en el màxim d'àmbits, en la nostra llengua. Com que fa unes setmanes el director de Tv3, ha anunciat la creació d'un canal per jovent, estil el que va ser el desaparegut 3XL. Molta gent per xarxes, ja veia el problema solucionat (sobretot els "boomers", clar), com si amb un simple canal de televisió, el problema es ressolés solet. Si els joves som el futur de la llengua, necessitem un projecte ambiciós, no només perquè siguem joves i exigim coses "guais", si no perquè el futur de la llengua rau, en gran part, en aquesta proposta.

Arribats a aquest punt estarem tots d'acord que la clau per tornar el català a tots els àmbits, és que el jovent senti parlar de nou català de carrer a tot arreu. Queda clar també, que en ple 2020, un simple canal de televisió no fa la funció que necessitem, hem d'anar més enllà, tenint en compte la tecnologia actual i els portals amb centenars de milers d'hores de contingut en altres llengües més potents, i més grans que la nostra.

Crec que ara és el torn dels creadors de contingut, els famosos "youtubers". Per arribar a les noves generacions la llengua ha de ser a tot arreu, mòbils, tauletes, portàtils, televisió,... 

No exagero quan afirmo que necessitem Fortnite en català o que necessitem una plataforma semblant a Netflix amb tot el contingut doblat en català, les produccions pròpies i que estigui enfocat el 90% en joves. La televisió arribarà als més nostàlgics que ens posaran un 3xl i el mirarem les estones que puguem, però el futur està en tots aquests dispositius portàtils i tots aquests portals d'internet on poder mirar contingut a tota hora.

Estaria bé que aquesta proposta en cas que es realitzés fos una eina el màxim democràtica i participativa, per tal que no quedi desfasada en dos dies. Preguntant al jovent, és com aconsegueixes que la cosa funcioni, que hi hagi el que està de moda i/o el que té més qualitat.

En conclusió, un canal de televisió és només posar un pedaç en el forat que van fer els dirigents de la televisió pública el 2012. Opino que ha de quedar molt clar als que porten la corporació de mitjans que no volem recuperar el que ja teníem, volem anar més enllà, pel futur de la llengua, sèries, pelis i contingut de qualitat en català.

 

Miquel Montiel, Porteveu del Jovent Republicà Pla de l'Estany
  • Miquel Montiel
  • Portaveu del Jovent Republicà Pla de l'Estany
  • 20/04/2024
  • t: @miquelmonti
  • b: