< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

03.03
2021
La Comissió Europea obre un procediment d’infracció a l’Estat Espanyol per l’ampliació de l’aeroport del Prat

La Comissió Europea demana a Espanya que protegeixi el delta del Llobregat i que compleixi les seves obligacions d’acord amb la directiva d’hàbitats per evitar la destrucció d’aquest espai natural com a conseqüència del projecte d’ampliació de l’aeroport internacional i el port marítim de Barcelona.

Durant el Consell Nacional del 4 de Juliol, el Jovent Republicà vam aprovar una resolució contra el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat i del port de Barcelona. En aquesta resolució defensàvem la necessitat d’aturar aquest projecte ja que plantejar aquesta inversió multimilionària en el context actual de pandèmia i crisi sociosanitària és del tot descabellat. Alhora, estem immersos en una situació d’emergència climàtica que es veuria agreujada a la nostra comarca si es permet la destrucció d’un espai natural com el delta del Llobregat. La crisi de la COVID-19 ha de servir per aconseguir un nou paradigma social en harmonia amb l’ecosistema. 

El passat mes de febrer, la Comissió Europea ens va donar la raó, i des d’Europa es demana a l’Estat espanyol que prengui mesures per respectar les seves obligacions, evitant el deteriorament del Delta del Llobregat si s’executen els plans d’ampliació previstos pel Port i l’Aeroport.


Brussel·les recorda que el Delta del Llobregat forma part de Natura 2000, una xarxa europea d'espais naturals, i que la inacció de les autoritats espanyoles posa en perill el Delta i pot causar danys mediambientals irreparables, donant l’esquena al Pacte verd europeu i a l’Estratègia de la UE sobre la biodiversitat, que indiquen que és imprescindible prendre mesures per protegir i restaurar la natura, i aturar la pèrdua de la biodiversitat.


La Comissió també apunta, en el requeriment enviat a l’Estat espanyol, el paper fonamental de l’espai natural del Delta del Llobregat situat en una de les regions més densament poblades de la Península Ibèrica, tot remarcant la biodiversitat excepcional. 


Les autoritats espanyoles, ara, disposen de dos mesos per revertir la situació, adoptant i aplicant, per exemple, d’un Pla especial per a la protecció de les àrees naturals i el paisatge del delta del Llobregat o l’ampliació de la zona de protecció especial a fi de protegir els territoris més adients per a la conservació d’aus.


Pel contrari, la Comissió pot decidir emetre un dictamen motivat per finalitzar la via administrativa, i portar, si s’escau, el cas davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. 


Des del Jovent Republicà del Baix Llobregat seguirem treballant per garantir la preservació d’aquest espai natural així com denunciant tot allò que pugui posar en perill tant l’ecosistema com el mateix espai

 

Diem NO a l'ampliació de l'aeroport Diem NO a l'ampliació de l'aeroport