Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2021
90 anys de fil roig del combat

Enguany es celebren 90 anys de la fundació de la nostra organització juvenil. Al llarg de tot aquest temps, de lluita als carrers i a les institucions des de l’esquerra independentista al servei de les classes populars, hem viscut moments de gran transcendència com a nació i també com a Joventuts d’Esquerra Republicana. Tenim una història de guerra i repressió, però també grans victòries i avenços socials que ens han portat al punt on ens trobem avui: amb un moviment d’alliberament nacional més fort i majoritari que mai que compta amb l’organització política juvenil amb més presència arreu dels Països Catalans.

El Jovent Republicà venim de l’any 1931 i de les JEREC. Vam néixer fruit d’un moment d’agitació social i d’una forta onada de republicanisme català, som la llavor d’un procés de confluència entre diverses organitzacions juvenils, la majoria de caràcter municipalista, que volien una eina política per reivindicar la joventut com a subjecte dins la societat i treballar per l’avenç en els drets socials i en les llibertats arrabassades.

Som la mateixa organització que va omplir de voluntaris la columna Macià-Companys per combatre el feixisme al Front d’Aragó, que va unir les dones al Front de la Joventut l'any 37, que va patir mort, presó i exili durant la dictadura franquista però que mai va deixar la seva tasca. Que malgrat les detencions i la confiscació de propaganda sempre va mantenir l’organització i el compromís. 

Som aquell grup de joves que el 1976, un any després de la mort del dictador, no va dubtar en reorganitzar-se i engegar debats ideològics profunds o que a finals dels anys 80 va saber influir en el discurs d’Esquerra Republicana, que va abraçar l’independentisme i el marc dels Països Catalans. També som aquella gent que va empènyer per fer campanya pel no a l’Estatut i que sempre hem mantingut una clara sobirania respecte Esquerra Republicana, amb protocols de relació que ens han servit per respectar-nos i reivindicar-nos com a joves.

Som les persones que hem normalitzat l'independentisme, assumint també rols institucionals i defensant els joves des del Parlament i la Generalitat de Catalunya sense deixar l’activisme i la mobilització, com demostren els més de 20 anys de l'Acampada Jove. Som els que hem convertit l’independentisme minoritàri i marginal en un moviment de majories i consens, capaç de plantar a l’Estat espanyol amb un referèndum d’autodeterminació unilateral.

Ho volem reivindicar avui, 14 d’abril, dia de la proclamació de la República catalana, per iniciar una campanya que s’allargarà durant tot l’any que pretén posar de relleu que venim de lluny i que les idees no viuen sense organització.

Perquè som el fil roig del combat, que ha anat passant de generació en generació, al servei dels drets socials i les llibertats nacionals d’aquest poble!

Visca el Jovent Republicà i visca els Països Catalans!

De generació en generació per uns Països Catalans lliures i justos! De generació en generació per uns Països Catalans lliures i justos!