Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2007
Diada Nacional del Treball, Primer de Maig

Els joves som el segment social que d’una manera més greu i generalitzada patim la precarietat laboral. EL procés de flexibilització del mercat del treball ha generat el marc actual on la majoria de relacions laborals que es formalitzen són del tipus temporal descausalitzat. És a dir, contractacions que no responen a una necessitat concreta o a un augment de la producció sinó a una pràctica empresarial perversa consistent en mantenir en plantilla treballadors precaris.

El primer de maig del 2007 té com a qüestió central la denúncia d’aquesta situació d’inseguretat permanent a la que la majoria dels joves ens trobem condemnats. La consolidació d’una ocupació estable i digna és un factor decisiu que condiciona el nostre procés d’emancipació.

Desgraciadament, ens trobem davant l’increment de la sinistralitat laboral. Al Principat de Catalunya en el que va de 2007, s’estan produint al voltant de 700 accidents laborals diaris, un 2% més que l’any passat. Recordem que durant la setmana del 16 d’abril van morir tres treballadors al Principat de Catalunya, un a Mataró, un a Ulldecona i un altre a Figueres. Aquest 2007 ja han mort 33 treballadors en accidents laborals, víctimes de l’incompliment sistemàtic de les normatives de seguretat laboral, de la desídia i la incapacitat de les administracions i d’un marc flexible que entre d’altres coses, impedeix la formació de professionals capacitats per salvaguardar la seva integritat.

Malgrat el que darrerament s’ha anat dient, l’especulació immobiliària no ha deixat de ser un negoci rodó, els preus continuen incrementant-se molt per sobre de les possibilitats dels joves i la depredació urbanística segueix el seu destructiu curs. Cal reivindicar una profunda intervenció de les administracions al mercat immobiliari. La consolidació d’un parc de vivenda protegida no subjecta a entrar en el mercat privat serà un factor molt important per aconseguir una normalització efectiva del preu de l’habitatge.

El fet de ser una nació oprimida agreuja la precarietat dels joves d’uns Països Catalans incapacitats per definir el seu propi marc de relacions laborals, la seva estratègia econòmica i en definitiva, els seus eixos bàsics de generació de benestar i prosperitat. L’espoli fiscal que pateix el nostre país impossibilita el desplegament d’unes polítiques socials a l’alçada del que podrien fer possible els nostres impostos i del que altres països d’Europa, amb una pressió fiscal similar, són capaços d’oferir. Cal recordar que qui més pateix el colonialisme econòmic dels estats és la classe treballadora catalana i que aquesta ha de ser també la més beneficiada pel procés d’emancipació nacional.

La diada d’enguany ve marcada també per la generalització de l’alarma social creada al voltant del procés de canvi climàtic. Qualsevol tipus de teoria negacionista ha perdut credibilitat social i per la força d’uns esdeveniments cada cop més greus, s’imposa la necessitat d’impulsar un model productiu sostenible i respectuós amb el medi ambient. Ja hem pogut comprovar que el model liberal i desenvolupista, a més a més de generar desigualtats socials, tendeix a destruir tot allò que té al seu abast. Fer front a la destrucció del medi ambient és una obligació moral de la que l’esquerra independentista, no pot defugir.

Un altre any, animem als i les joves dels Països Catalans a combatre aquest marc injust al que ens veiem sotmesos, a posar la seva capacitat de transformació social al servei d’una bona causa. Per la creació d’un marc català de relacions laborals, per l’emancipació dels i les joves i per la creació d’un model productiu sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Secretaria de Moviment Sindical

diada_nacional_del_treball_primer_de_maig.jpg diada_nacional_del_treball_primer_de_maig.jpg