Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: CAMPANYES

2020
Per uns Països Catalans lliures de racisme!

El racisme és qualsevol forma d’exclusió, segregació, discriminació o agressió cap a persones per origen ètnic, pel color de la pell, per creences religioses o pràctiques culturals. Aquesta discriminació és sistemàtica i a la vegada necessària per l’hegemonia de la cultura occidental i la “raça” blanca. Els Països Catalans no s’escapen d’aquest fet i diàriament veiem mostres de racisme institucional i social. És per aquest motiu que el Jovent Republicà hem decidit engegar una campanya antiracista.

A l’Estat espanyol, el racisme institucional té la seva encarnació màxima en la Llei d’Estrangeria, que vulnera directament el dret de mobilitat, condemna a les persones migrades a la irregularitat, a viure en la invisibilitat administrativa i a la criminalització social. Aquesta llei divideix la societat en tres grups per motius d’origen: persones de ple dret, persones amb alguns drets i persones sense cap dret. Aquesta mateixa llei legitima l’existència de Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), presons per poder deportar persones migrades.
 
Paral·lelament, a l’Estat francès, el racisme institucional actua mitjançant la llei d’immigració i asil aprovada el 2018. Aquesta llei endureix les condicions de les persones sense papers. A més a més, també utilitza com a eina Centres de Retenció Administrativa (CRA) per agilitzar deportacions.
 
La Unió Europea permet l’existència i promoció d’aquestes polítiques xenòfobes. Per una banda, actua com un club d’estats i, per altra, promou agències com el Frontex o Tractats com el de la UE - Turquia. A més a més, aquestes polítiques cada cop són més fortes davant l’ascens de l’extrema dreta al continent europeu.

Més enllà del racisme institucional, les persones migrants també pateixen discriminació de caràcter social. Són constants els comentaris o rumors que s’escampen interessadament per projectar estereotips que no són certs cap a col·lectius de casa nostra. També són freqüents les agressions físiques cap a persones racialitzades. Aquest mateix 7 de gener dues persones van patir una agressió racista al districte de Sant Andreu de Barcelona. Les Joventuts d’Esquerra Republicana condemnem aquests fets i per això trobem imprescindible la tasca que fan les associacions que combaten la xenofòbia per teixir xarxa antiracista.
 
Davant d’aquest racisme institucional i social, el Jovent Republicà apostem per polítiques clarament antiracistes. Situant-nos en una societat occidental, prenem consciència de les desigualtats entre el nord i el sud global i de la imposició dels privilegis dels occidentals sobre la resta de societats. Entenem el racisme com un problema que amenaça directament gran part de la ciutadania.
 
Per tot això, Jovent Republicà engeguem una campanya per combatre el racisme institucional i social!

Prou racisme! Prou racisme!