2020
El jovent dels Països Catalans patim el segon sotrac econòmic de la nostra època, la fallida del 2008 i la crisi de la COVID-19 fan que siguem la generació de la doble crisi. Una generació que hem viscut la infància i joventut en què els acomiadaments, l'atur, els desnonaments, les males condicions de treball i els sous baixos han estat a l'ordre del dia.
El jovent patim una situació laboral especialment vulnerable marcada per la temporalitat, la inestabilitat, els sous baixos i els abusos. L'atur juvenil es concretava el 2019 en un 36,4% a les Illes, un 23,7% al Principat, un 22,7% al País Valencià i un 13,8% a la Catalunya del Nord (la més alta de tot l'Estat francès). Aquesta situació es veu agreujada amb la crisi de la COVID-19 colpejant directament al jovent que troba la seva ocupació en els mesos d'estiu, sobretot en els sectors de l'hostaleria i el lleure. Aquest fet que accentuarà les dificultats per pagar la universitat o el pis de cara al setembre.
La crisi de la COVID-19 deixa al seu pas centenars d'abusos per part de la patronal: la comptabilització dels dies de confinament com a dies de vacances, l'acumulació d'hores a recuperar i acomiadaments improcedents. A més, l'adaptació al teletreball està obrint la porta a la no limitació d'hores laborables i a haver d'estar tota la jornada disponible pel treball.
A més, estem veient com els treballadors pateixen de ple les conseqüències d'aquesta crisi. Al Principat de Catalunya es comptabilitzen, a 31 de març, 417.047 aturats i 547.837 afectats per ERTO's. Al País Valencià es comptabilitzen, a 2 d'abril, 401.827 aturats i 341.189 afectats per ERTO's. A les Illes Balears i Pitiüses es comptabilitzen, a 25 d'abril 62.769 aturats i 9.977 afectats per ERTO's.
La crisi sanitària està fent canviar el model social que teníem fins ara, estem veient com s'agreuja la situació dels treballadors. Davant d'això calen polítiques valentes i tenim clar que només si són d'esquerres garantiran els drets i llibertats de la població, amb un desenvolupament més sostenible i equitatiu.
El balanç sobre la sinistralitat laboral de l'any 2019 és d'un total de 156 morts i 230.000 accidents lleus i greus arreu dels Països Catalans. Això suposa un augment considerable respecte les xifres del 2018. Cal no oblidar que aquesta és una realitat invisibilitzada, per això exigim unes condicions de treball dignes amb controls mèdics i protocols que protegeixin als treballadors.
Davant de totes aquestes problemàtiques, les Joventuts d'Esquerra Republicana tenim clar que l'única resposta guanyadora per combatre la precarietat serà una afiliació massiva als sindicats, que potenciïn la unió i la solidaritat entre els treballadors i enforteixin la consciència de classe. És imprescindible tenir un marc sindical nacional propi i sobirà, sense vincles ni amb la patronal, ni amb els Estats espanyol i francès.
El jovent precari ho tenim clar: Sindica't i lluita!
Visca la lluita de la classe obrera!