Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

17.04
2022
17 d'abril: dia de la lluita camperola!

Avui, 17 d'abril, és el dia internacional de la lluita camperola, i les Joventuts d'Esquerra Republicana volem valorar i visibilitzar la feina al camp.

Tan sols un 1,6 per cent de la població activa del Principat de Catalunya treballa al sector primari. Aquest percentatge no és gaire superior a la resta dels Països Catalans, sent lleugerament superior a les comarques valencianes, on arriba al 2,8%, i a les Illes, amb un 2,2%. Malgrat això, la nostra pagesia, entre zones agrícoles, prats, boscos i erms custodia vora el 90% del territori dels Països Catalans. Aquest extens territori és controlat per un nombre cada cop més petit de persones, però que té la gran responsabilitat d'alimentar-nos i mantenir l'equilibri ecològic de les nostres contrades.
 
El seu futur tampoc no pot anar condicionat per projectes especulatius i, alhora, cal  tenir la mirada posada en l'evolució d'un canvi climàtic ja present. Per això s'han de deixar enrere projectes com els Jocs Olímpics d'hivern que fonamenten el monocultiu turístic caduc i no ofereixen ocupació de qualitat al territori. La recent guerra d'Ucraïna ha demostrat com la nostra alimentació no pot dependre del comerç global i per contra, cal apostar per enfortir la nostra producció interna i sobirania alimentària. Per fer-ho, necessitem d'unes comarques socialment vives i amb feines dignes que permetin recuperar l'activitat d'un sector primari molt mermat en les darreres dècades.
 
Les Joventuts d’Esquerra Republicana defensem que els joves tenim dret a construir les nostres vides a les zones rurals, allà on hem nascut. Ens sentim orgullosos dels nostres pobles i viles i hi volem viure dignament i en llibertat. No és cert que només hi pugui haver oportunitats a les grans ciutats, reclamem mesures urgents per fixar la població rural dels Països Catalans:
 
- Millorar el transport públic i les infraestructures per no dependre únicament del cotxe
- Millorar els serveis públics per poder tenir les mateixes prestacions que la resta de la població i sense haver de fer grans desplaçaments
- Dignificar el sector primari posant en valor la feina de la pagesia i els llauradors dels Països Catalans
- Potenciar el consum agroalimentari ecològic i de proximitat
- Facilitar l’accés i la possessió de la terra facilitant la mediació entre els propietaris de terres en desús i la pagesia jove

Avui i sempre, orgull rural! Avui i sempre, orgull rural!