Segueix-nos:
< Tornar enrere

ACTUALITAT: NOTÍCIES

01.12
2020
1D: Compartim responsabilitats, trenquem l’estigma!

Avui és 1 de desembre i, com cada any, commemorem el Dia Mundial de resposta a la SIDA, una malaltia que durant força dècades ha estat mortal i s'ha cobrat la vida d'un gran nombre de persones. En els últims anys hem detectat que cada vegada hi ha menys sensibilització així com desinformació al voltant d'aquesta temàtica. És per això que creiem indispensable tornar a fer campanyes que ens interpel·lin a les persones joves tractant la problemàtica del VIH des d'una perspectiva desculpabilitzadora i, per tant, apel·lant a la responsabilitat col·lectiva i situant-ho com un tema de salut pública.

Aquest any 2020 totes les mirades estan posades sobre la pandèmia de la Covid-19 i com aquesta afecta la nostra salut. Igual com amb la Covid-19, la lluita contra la SIDA fa evident, una vegada més, que la salut interrelaciona estretament amb altres qüestions fonamentals, com les desigualtats, els drets humans, la igualtat de gènere, la protecció social i l’economia. El Jovent Republicà també reivindiquem la responsabilitat compartida i col·lectiva com un dels mecanismes socials més efectius per combatre les problemàtiques de salut i benestar associades als dos virus. Per acabar amb les pandèmies del VIH i de la Covid-19, coincidents en el temps, és necessària la mateixa aproximació holística basada en els principis de salut pública: equitat, solidaritat, accés al sistema sanitari i implicació per part de la societat en les mesures que es prenen.

És important seguir incidint sobre l'estigma en què es veuen sotmeses les persones afectades pel VIH. En la societat en què vivim encara hi ha massa gent que assenyala com a responsable el col·lectiu LGTBI+, culpabilitzant-lo amb falsos arguments sorgits durant les dècades dels anys 80 i 90 i que, tantíssims anys després, encara segueixen sent una excusa per donar via lliure a la LGTBIfòbia amb falses acusacions sobre la vida sexual de les persones infectades, un fet completament intolerable en una societat justa i igualitària. Diem ben alt que estem farts d'aquesta associació errònia i posem en valor la tasca que hem fet des del col·lectiu LGTBI+ per la prevenció contra el VIH.

És fonamental destruir aquest imaginari nociu que posa el focus en una responsabilitat individual desvinculant-se totalment de la responsabilitat col·lectiva que tenim com a societat per tal d’incloure i respectar totes les persones. La deconstrucció de molts mites que segueixen vigents al voltant del VIH i la SIDA és essencial per la normalització i inclusió de les persones afectades. Trencar amb aquests discursos discriminatoris i estigmatitzats és un punt clau a l'hora d'aconseguir la posada en marxa de campanyes de prevenció i d'accés als recursos de salut. 

Són necessàries també eines i estratègies d'apoderament que garanteixin la participació de les persones infectades pel VIH en les polítiques de salut que les afecten. Tal com diu l'acord nacional aprovat l'any 2014 a proposta de tots els partits, cal també garantir l'accés igualitari a tots els serveis, prestacions i recursos, facilitar l'accés als drets sexuals i reproductius de les persones que viuen amb el VIH i garantir l'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública.

En l'actualitat, al nord global, la mortalitat per la SIDA s'ha reduït dràsticament gràcies a les campanyes de prevenció i als tractaments diversos que permeten controlar la infecció i gaudir d'una vida digna. Malauradament no és així a tot el món. Encara queda molta lluita per garantir l'accés a aquests tractaments a aquelles zones on encara no està garantit i on aquesta malaltia suposa un greu problema de salut pública. La lluita contra el VIH a nivell mundial, igual com amb la pandèmia de la Covid-19, suposa subvertir interessos econòmics de caràcter colonialista que no permeten un accés universal a aquests medicaments. L’objectiu principal de la lluita vers el VIH ha de ser acabar amb totes les morts evitables que es donen en aquests països. Garantir que per sobre dels interessos de la indústria farmacèutica de treure benefici de la necessitat de milions de persones es troba la vida de tots aquells que encara pateixen les conseqüències d’aquesta malaltia. Cooperació internacional, lluita anticolonialista i posar al centre la vida de les persones en comptes dels interessos de mercat com a eixos de la lluita vers el VIH.

Les campanyes preventives contra les malalties de transmissió sexual (i en concret contra la transmissió del VIH) només seran efectives si es fa el pas previ de treballar el tema de l’autoconeixement sexual amb constància, tant a les aules, a casa, com amb el grup d’iguals. Cal que el jovent creixem amb una educació sexual i afectiva sòlida, basada tant en l’autoconeixement i l’autoexploració com en el respecte a la pròpia persona i als altres i és important que aquesta educació es dugui a terme sempre amb perspectiva de gènere i diversitat sexual.

Així doncs, la lluita per la prevenció i erradicació del VIH ha d'anar de la mà de la lluita contra l'estigma i la discriminació de les persones que conviuen amb aquesta malaltia, una inclusió absoluta a la nostra societat i el trencament de molts mites que segueixen vigents al voltant del VIH i que generen, no només l'exclusió, sinó també l'autoexclusió del col·lectiu. És per tot això que les Joventuts d'Esquerra Republicana reclamem que es respecti i no s'estigmatitzi a les persones afectades pel VIH.

 

Cal que el jovent creixem amb una educació sexual i afectiva sòlida Cal que el jovent creixem amb una educació sexual i afectiva sòlida